Jeftinije mlijeko zbog ukidanja naknade za ambalažu

Jeftinije mlijeko zbog ukidanja naknade za ambalažu

Pola kune za navedenu ambalažu moći će se dobiti natrag još samo do 31. listopada

Mlijeko će pojeftiniti i do 50 lipa, i to zbog novog Pravilnika o ambalaži, kojim se ukida povratna naknada za te proizvode, javlja RTL.

“Do 20. 8. na računima će još uvijek pisati obavezna naknada za ambalažni otpad, ali mi smo već smanjili cijenu za tih 0,50 kuna na račun vlastite marže. Kasnije od 20.8. kad to postaje zakonski obavezno, mi ćemo ukinuti kompletno tu naknadu za ambalažni otpad”, izjavio je član Uprave Spar Hrvatska Danijel Vidiš.

Za sada su pojeftinjenje najavili još Konzum od sutra i Lidl od 20. kolovoza. Novi Pravilnik stiže s više od mjesec dana zakašnjenja. Zmajlović ističe kako bi građani zbog ovog poteza trebali uštedjeti oko 30 milijuna kuna.

S novom odlukom nije zadovoljna Zelena akcija.

“Uvođenjem ove povratne naknade što je jedan od rijetkih primjera pozitivnog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj postigli smo to da se otprilike 92 posto ambalažnog otpada reciklira. Na ovaj način kada se izuzima iz svega toga mlijeko i mliječni proizvodi sigurno je da se ti proizvodi neće u ovolikoj mjeri reciklirati nego će biti odbačeni zajedno s ostalim otpadom ili bacanjem u okoliš”, rekao je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Pola kune za navedenu ambalažu moći će se dobiti natrag još samo do 31. listopada. (zg-m)

 

Komentari su zatvoreni