Jedva usvojeno Izvješće o radu gradonačelnika

Jedva usvojeno Izvješće o radu gradonačelnika

Skupština  je usvojila i Odluku o građevinskom zemljištu i utvrđivanju tržišne vrijednosti nekretnina, koja regulira pitanje uređenja zemljišta te raspolaganje i upravljanje zemljištem

Gradska skupština danas je usvojila Izvješće o radu gradonačelnika od 1. siječnja do 1. lipnja. Usvajanje je prošlo „tijesno“, prevagnuo je samo jedan glas – Izvješće je podržao 21 gradski zastupnik, a nije ga podržalo njih 20.

Margareta Mađerić (HDZ) u ime kluba HDZ-HSP AS-BUZ  rekla je kako su u periodu koje obuhvaća Izvješće zabilježeni  nepovoljni gospodarski trendovi, ocijenivši kako treba poraditi na poticanju poduzetništva i dovođenju investicija u grad Zagreb.

Istaknula je kako se u izvješću o radu gradonačelnika ne vidi rješenje gradonačelnika za izlazak iz krize, obzirom da o tome u dokumentu nije posvećena niti jedna riječ. Vidi se tek da je u zadnjih pet mjeseci sklopljeno je tek 27 ugovora o zakupu gradskih prostora. „Vjerojatno je riječ o velikoj najamnini pa poduzetnici to ne mogu plaćati. Bilo bi bolje da te prostore ponudimo poduzetnicima za simboličnu naknadu i na taj način potaknemo zapošljavanje i razvoj gospodarstva. Prazni poslovni prostori su ružna slika našeg grada“, ocijenila je Mađerić. Ona je ukazala i na slabu realizaciju malih komunalnih akcija od svega 10 posto.

U ime kluba SDP-a Davor Bernardić je također je ponovno ukazao na nužnost novih investicija o kojima ovisi razvoj Zagreba. „Zalažemo se za kvalitetno pripremljene gradske projekte, mapa od 100 komunalno i infrastrukturno pripremljenih projekata koje bismo ponudili investitorima. Bitno je da grad otvori vrata svijetu i Europi kroz projekte u turizmu, a za to nam treba 10 tisuća novih hotelskih i hostelskih ležajeva. Zagreb treba biti nova turistička zvijezda u Europi“, mišljenja je Bernardić.

„Gradu Zagrebu na raspolaganju je 250 milijuna eura iz Europske unije koje bi mogli iskoristiti za projekte transporta, revitalizaciju stare gradske jezgre i projekte energetske učinkovitosti, ali za to moramo napraviti operativni plan“, istaknuo je Bernardić.

Pavičić Vukičević: Dobili smo izbore

U ime nezavisne liste Milana Bandića, Jelena Pavičić Vukičević kazala je da Izvješće prikazuje sve ono što je gradonačelnik u periodu od pet mjeseci odradio, a pokazatelj kvalitete učinjenog jest i uspjeh na izborima. Posebno je istaknula  tribine o legalizaciji bespravne gradnje koje je gradonačelnik organizirao, a na kojima su građani imali priliku progovoriti o svojim problemima, ali i dati svoje prijedloge kako unaprijediti neke stvari.

Nakon što je saslušao gradske zastupnike gradonačelnik Bandić je rekao da će uvažiti primjedbe i konstruktivne prijedloge zastupnika pa će u slijedeće izvješće uvrstiti i plan realizacije svih projekata koji se planiraju realizirati do 2017. godine, a bitni su za razvoj grada.

Skupština  je usvojila i Odluku o građevinskom zemljištu i utvrđivanju tržišne vrijednosti nekretnina, koja regulira pitanje uređenja zemljišta te raspolaganje i upravljanje zemljištem.

Pročelnica Gradskog ureda za imovinu Jasminka Lukač  objasnila je kako se novom odlukom skraćuju rokovi u razradi određenih ugovora koji se tiču uređenja zemljišta, dok se u pogledu imovinsko-pravnih odnosa u detalje razrađuje mogućnost zamjene zemljišta kao i njegova tržišna vrijednost. Ona će sada biti regulirana na razini metoda pa se više neće ulaziti u rad vještaka.

HSS-ovac Nenad Matić rekao je da Zagreb, ali i čitava Hrvatska moraju ubrzati procese na ovom području kako bi omogućili dolazak novih investicija.  (zgm)