Jednostavna rješenja su oduvijek bila najbolja i najučinkovitija

Jednostavna rješenja su oduvijek bila najbolja i najučinkovitija

Umjesto paketa različitih mjera i potpora koje nude političari na vlasti, potrebno je samo iskorijeniti korupciju u javnim službama i kriminal u našem društvu. Tada ne samo da bi pad BDP-a bio daleko manji od 15 %, već bi BDP znatno porastao

Žarko Delač

Žarko Delač

Pripreme za jesenski dio života u punom su jeku. Nabavljaju se ogrjevna drva, priprema zimnica, pohranjuje krumpir ili nabavljaju knjige i školski pribor. Ovu ustaljenu praksu narušava aktualna pandemija, tako da ima onih koji prosvjeduju protiv svjetske urote i nametanja ograničenja dok drugi nabavljaju maske i dezinficijense. No svi su manje-više u strahu i neizvjesnosti što će se događati u narednim mjesecima. U prvom redu to se odnosi na ugrozu zdravlja, ali i materijalnu egzistenciju. Očuvanje radnih mjesta postalo je prioritet jer kad čujemo da se i u njemačkoj automobilskoj industriji otpuštaju brojni radnici razloga za optimizam nema.

Ipak, postoji izlaz iz ove situacije i ustvari postoje samo dva rješenja kako prebroditi aktualnu krizu. U prvom redu potrebno je smanjiti vlastite prohtjeve i prestati s utrkom u skupljanju nekretnina, vozila, natjecanjem u nošenju markiranih odjevnih brendova ili najnovijih modela mobitela. Naravno kako će i nadalje biti bogataša i oni neka žive u svojem svijetu, ali velika većina ostalih treba početi živjeti skromnije, vratiti se suživotu s prirodom, obiteljskom životu ili jednostavno rečeno temeljnim ljudskim vrijednostima.

Izlazak u javnost s ciljem pokazivanja novih modnih detalja, sudjelovanje u emisijama koje imaju samo za cilj promovirati golotinju, isprazni život i lagodnu zaradu te promoviranje nasilništva i drugih oblika devijantnog ponašanja mora se reducirati. U tom kontekstu, ako izvučemo pouke iz posljedica virusa, one nam mogu potpuno promijeniti svijet i omogućiti da živimo i radimo sretniji, zadovoljniji i zdraviji. Stoga je i odgovor na usporedbu teretana i služenje svetim misama na koji naš ponajviše medijski eksponirani epidemiolog ne želi ili ne smije dati vrlo jednostavan. Sve što nije potrebno za svakodnevni život treba zaustaviti i stopirati, a u takve djelatnosti zasigurno spada trošenje vremena na hedonističku izgradnju tijela.

Vrtimo se u krug

Uz to, prema dosadašnjim iskustvima, prilikom fizičke izgradnje mišića i oblikovanja tijela vježbač se kontinuirano znoji, intenzivno izdiše, koristi iste sprave s ostalima u teretani itd., što je prema dosadašnjim iskustvima glavni način širenja virusa. Za razliku od sudjelovanja na misama, pri čemu se brojni vjernici drže socijalne distance, koriste maske i dezinficijense, izmijenjen je dio obreda, ali oni koji postavljaju takva pitanja to ne znaju jer ionako ne odlaze na vjerska okupljanja. U tom kontekstu inzistiranje na početku nastave je vrlo loš potez ako je točno da su djeca značajni prijenosnici virusa. Zar nije bolje žrtvovati još jedno polugodište pa ako treba i godinu do pojave cjepiva i zaštite zdravlja pučanstva?

I konačno ništa manje važno je i drugo rješenje koje ovisi u prvom redu o političarima na vlasti. Umjesto što nude paket različitih mjera i potpora potrebno je samo iskorijeniti korupciju u javnim službama i kriminal u našem društvu. Tada ne samo da bi pad BDP-a bio daleko manji od 15 %, već bi BDP znatno porastao. No kako su najbolja rješenja i prijedlozi uvijek jednostavni nije logično da će se i provesti jer bi time mnogi izgubili svoje beneficije i položaje čime se vraćamo na početak i problem snage pokazivanja vlastite moći i bogatstva. Na taj se način vrtimo u krug i sve dok se ne dogode još pogubnije posljedice širenja virusa ljudske se navike i način života neće mnogo promijeniti. Osobito naših sugrađana koji su zadojeni materijalizmom, ideologijom i beznačajnim ovozemaljskim stvarima.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni