Jednom aplikacijom do 252 e-punionice u šest zemalja

Jednom aplikacijom do 252 e-punionice u šest zemalja

Članovi NEXT-E infrastrukturnog projekta za punionice električnih vozila i tvrtka Hubject udružili su se ne bi li svoje brze i ultrabrze punionice učinili dostupnima na jedinstvenoj aplikaciji za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

U Hubjectovu platformu za punjenje tako će se integrirati 222 multistandardne brze punionice (snage 50 kW) i 30 ultrabrzih punionica (snage 150 – 350 kW) projekta NEXT-E, čime se dodatno omogućava putovanje na velike udaljenosti u regiji.

Pristup svim punionicama električnih vozila postavljenim unutar projekta NEXT-E trenutno je ograničen nužnošću korištenja više pojedinačnih aplikacija članova projekta, što dovodi do prepreka u kretanju električnih vozila na prekograničnim putovanjima. Korištenjem Hubjectove platforme, punjenje na 222 brze i 30 ultrabrze punionice projekta NEXT-E, kao i na punionicama svih ostalih operatora koji su registrirani na platformi, bit će moguće upotrebom bilo koje aplikacije za punjenje članica NEXT-E konzorcija. HEP-ovi korisnici usluge e-mobilnosti tako će moći bez dodatne registracije i preuzimanja drugih mobilnih aplikacija puniti električna vozila u svim zemljama u okruženju u kojima članice NEXT-E konzorcija imaju svoje punionice, i za to dobivati jedan račun od HEP-a.

„Projekt NEXT-E će biti instrument tranzicije u svrhu postizanja ambicioznog cilja nulte emisije sektora prijevoza te ugljično neutralnog gospodarstva u Europi“, izjavio je Richard Ferrer, voditelj inovacijskog tima za prijevoz u agenciji Innovation & Networks Executive Agency (INEA) i dodao kako su interoperabilnost i e-roaming ključne karakteristike učinkovite mreže punionica električnih vozila te pružaju neometano putovanje električnim vozilima duž europske cestovne mreže.

„Punjenje električnog vozila mora biti vrlo jednostavno, pouzdano i dostupno građanima Europe. Dostupnost ove usluge na Hubjectovoj platformi je značajan korak u tom smjeru“, ustvrdio je Ferrer zaključivši da elektromobilnost u Europi postaje stvarnost.

„Europska komisija i INEA će nastaviti podržavati ovakve projekte i gospodarske subjekte kroz različite programe, da bi postigli ciljeve europskog Zelenog plana“, zaključuje Ferrer.

Projekt NEXT-E, koji se sufinancira iz EU fonda Connecting Europe Facility (CEF), predstavlja suradnju četiri energetske kompanije. Uz HEP, riječ je o E.ON Grupi iz Češke, Rumunjske i Slovačke, društvima MOL Grupe iz Mađarske, Hrvatske, Češke, Rumunjske i Slovenije te Petrol Grupi iz Slovenije i Hrvatske, kao i dva proizvođača automobila (BMW i Nissan). Cilj projekta je postaviti ukupno 222 brze i 30 ultrabrzih punionica na benzinskim postajama u šest država Srednje i Istočne Europe. (ZG-m)