Jedinstven francuski gastronomski događaj u Zagrebu

Jedinstven francuski gastronomski događaj u Zagrebu

U Francuskom institutu u Preradovićevoj ulici u Zagrebu u srijedu je predstavljeno ovogodišnje izdanje kulinarske manifestacije Goût de France / Good France, kojom se na pet kontinenata slavi francuska gastronomija.

Jedinstvena manifestacija održava se od 14. do 22. listopada, a francuske poslastice gosti će moći kušati u nekoliko hrvatskih restorana u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Čakovcu.

Veleposlanik Republike Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière je istaknuo kako je najveći gastronomski događaj na svijetu nastao 2015. godine pod pokroviteljstvom chefa Alaina Ducassea. Tada je francuski gastronomski obrok uvršten na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

U događaju svake godine diljem svijeta sudjeluje nekoliko tisuća chefova koji nude svoju viziju večere na francuski način. Ove je godine naglasak na održivoj kuhinji pokrajine Centre-Val de Loire. Veleposlanik je naglasio je da se ovogodišnjim izdanjem manifestacije želi promovirrati i važnost francuskog jezika u turističkom sektoru. Posebno u gastronomiji, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Francuski specijalitetu u Esplanadi

Andrea Ožegović iz hotela Esplanade izrazila je zadovoljstvo što njihov restoran Zinfandel već šestu godinu zaredom sudjeluje u globalnoj inicijativi Goût de France. Najavila je da će 21. listopada u 20 sati chefica restorana Ana Grgić – Tomić i jedan od najboljih čokolatijera Claude Krajner prirediti francusku večeru.

Na meniju će se naći praline s tamnom čokoladom i guščjom jetrom, marinirane kruške s tradicionalnim aromatičnim plavim sirom i pečenim orasima, frangipane od badema, tarte Tatin od ljutike i sira brie uz pesto od ružmarina. Tu su još puževi u umaku od Pernoda i maslaca sa začinskim biljem posluženi uz heljdu i kremu od češnjaka, francuska juha bouillabaisse sa šafranom i dagnjama te prsa biserke sous vide s tartufima, guščjom jetrom i kremom od celera. Kao specijalitet Claude Krajner će prirediti mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom. Također, gosti će moći kušati vrhunski francuski šampanjac Moet&Chandon Brut Imperial.

Osim u restoranu Zinfandel hotela Esplanade, gosti će tijekom manifestacije moći uživati u francuskim delicijama u zagrebačkim bistroima Fotić, Market te restoranu Stara zagrebačka škola (Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb).

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni