Jedan toplinski razdjelnik košta najmanje 400 kuna

Jedan toplinski razdjelnik košta najmanje 400 kuna

Svaki će se radijator opremiti razdjelnikom koji prati pojedinačnu i ukupnu potrošnju. Suvlasnici mogu sami izabrati proizvođača razdjelnika, no u cijeloj zgradi mora postojati jedan da bi se koordinirao način praćenja, očitovanja i plaćanja toplinske energije

Zbog usklađivanja s propisima Europske unije o energetskoj učinkovitosti obavezna je ugradnja elektroničkih razdjelnika topline ili mjerila toplinske energije i termostatskih radijatorskih ventila za sve stambene i poslovne prostore spojene na zajedničko mjerilo. Rokovi ovise o veličini prostora, u zgradama koje imaju više od 70 stambenih ili poslovnih prostora rok je 31. prosinac 2015., a oni s više od dva i manje od 70 prostora imaju rok do kraja iduće 2016. godine. U protivnom vlasnici riskiraju kaznu od deset do pedeset tisuća kuna.

Elektronički razdjelnici topline su uređaji koji se ugrađuju u zgradama u kojima su svi prostori spojeni na jedno zajedničko mjerilo toplinske energije, smješteno u toplinskoj podstanici te u kojima se troškovi za isporučenu toplinsku energiju dijele razmjerno površini stana, a ne prema stvarnoj potrošnji.

Svaki će se radijator opremiti razdjelnikom koji prati pojedinačnu i ukupnu potrošnju. Suvlasnici mogu sami izabrati proizvođača razdjelnika, no u cijeloj zgradi mora postojati jedan da bi se koordinirao način praćenja, očitovanja i plaćanja toplinske energije. Ugrađuju se brzo i jednostavno, te su malenih dimenzija i ekološki prihvatljivi.

Nema automatskih ušteda

Razdjelnici topline nisu mjerila toplinske energije, oni samo registriraju impulse prema količini energije na svakom radijatoru, te služe za raspodjelu potrošene energije za cijelu zgradu. Osnovni cilj je mjerenje energetske učinkovitosti, zbog čega bi trebalo doći i do smanjenja računa za grijanje.

Korištenjem razdjelnika i prelaskom na obračun grijanja po potrošnji ne postižu se automatske uštede. Za to je potrebno je osigurati mogućnost regulacije topline na svakom radijatoru, što se postiže ugradnjom termostatskog seta (ventila) na svaki radijator u stanu ili poslovnom prostoru. Individualni rezultati ovise o nekoliko faktora: regulaciji dotoka topline s termostatskim setom (ako stanari ne smanje temperaturu, uštede neće biti), položaju stana u zgradi (stanovi na rubu zgrade ili stanovi iznad prolaza trošit će vise energije da bi se zagrijali), te stanju stolarije u stanu.

Ugradnju razdjelnika topline obavljaju specijalizirane tvrtke, uz prethodnu suglasnost HEP-Toplinarstva d.o.o. Cijena jednog razdjelnika je od 400 do 650 kuna ili više, pri čemu proizvođači i distributeri nude i besplatnu ugradnju. Prosječni stan ima šest radijatora, pa ta investicija iznosi 2400 kuna ili više. (I. C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni