Jean-Michel Jarre: Njegov je koncert uživo pratilo 3,5 milijuna ljudi!

Jean-Michel Jarre: Njegov je koncert uživo pratilo 3,5 milijuna ljudi!

(Foto: © A.Savin, WikiCommons)

Smatran čudom od djeteta, počeo je svirati klavir i gitaru u Pariškom Konzervatoriju u dobi od 5 godina

Punim imenom Jean-Michel Andre Jarre (rođen 24. kolovoza 1948. u Lyonu, Francuska) francuski je kompozitor i producent.

Premda mu je otac slavni skladatelj, trostruki dobitnik Oscara za filmsku glazbu (Lawrence od Arabije, Doktor Živago) Maurice Jarre, Jean-Michel s ocem nije imao mnogo veze – roditelji su mu se rastali kad je imao pet godina i otac je živio u SAD, te ga nije ponovo vidio do osamnaeste. Mnogo veći utjecaj na njega imao je djed po majci, glazbenik koji je svirao obou i pionir elektronike koji je za Radio Lyon napravio prvi miks-pult. Iz djetinjstva u Lyonu ostala mu je i uspomena na brojne ulične performere, čijim je scenskim nastupom bio fasciniran i čiji je duh utkao u svoje spektakularne koncerte. Premda je školovan klasični pijanist, u mladosti je u rock grupi svirao gitaru i na svom glavom instrumentu, sintesajzeru, uglavnom je samouk.

Već prvim albumom »Oxygene« (https://youtu.be/Sj7A8SX7ccI), snimljenom u improviziranom kućnom studiju 1976., postigao je veliki uspjeh i postao među prvim velikim zvijezdama elektronske i ambijentalne glazbe, a uslijedile su još brojne uspješnice.

Smatran čudom od djeteta, počeo je svirati klavir i gitaru u Pariškom Konzervatoriju u dobi od 5 godina da bi ga kasnije napustio te se nakratko pridružio Grupi za istraživanje glazbe (fra. Le Groupe de Recherches Musicales) Pierrea Schaeffera, u sklopu koje 1967. radi svoj prvi profesionalni uradak, glazbu za film Des Garcons Et Des Filles (https://youtu.be/LEKleGzFTmU).

Umjesto zaključka:

Prvi je probio granicu od milijun ljudi na koncertu, a njegov nastup u Moskvi 1997. uživo je slušalo nevjerojatnih tri i pol milijuna ljudi.

 https://youtu.be/qjSvmVgJR6U

Referenca: https://www.franceculture.fr/emissions/a-voix-nue/jean-michel-jarre-55-peinture-et-mots-bleus

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Komentiraj

*