Je li zadarska tragedija posljedica stanja u društvu?

Je li zadarska tragedija posljedica stanja u društvu?

(Foto: Ilustracija)

Problem naše okoline je što roditelji kupuju ljubav materijalnim stvarima i nadmeću se tko će bolje i skuplje darovati nasljednike

Žarko Delač

Žarko Delač

Smrt utapanjem u vozilu mladih osoba u Zadru ponovno je potaknula na promišljanje je li se mogao ovaj događaj izbjeći. Govoreći o njemu na javnoj je televiziji prometni sudski vještak nekoliko je puta ponovio kako je vozač krivac te se pritom upitao kako je moguće da jedan dvadesetogodišnjak vozi tako skupocjeno vozilo. Pri tome je rekao kako je jednostavno nemoguće da je osobno legalnim putem zaradio za njega. Stoga je, ako se mladić nije bavio sumnjivim poslovima, indirektno kao krivca označio roditelje koji su skupocjenu i snažnu igračku poklonili sinu. I upravo je to problem naše okoline jer roditelji ljubav kupuju materijalnim stvarima i nadmeću se tko će bolje i skuplje darovati nasljednike.

Usporedbe radi, u zapadnim demokracijama takav model društvenog podilaženja jednostavno ne postoji i svatko se treba izboriti za svoj status pa bio oni sin industrijalca ili bankara. Pojam Zlatne mladeži ne postoji u njihovom rječniku i nažalost ta je negativna pojava posljedica dugogodišnjeg života u socijalističkom sustavu, što je osobito vidljivo u Rusiji. Ipak, za očekivati je kako će se i taj trend kod nas zaustaviti s obzirom na aktualnu pandemiju i brojne promjene koje će ona za sobom ostaviti. Pri tome će, kao što je očigledno najtvrdokorniji ostati političari, što pokazuje i nadalje borba s reliktima prošlosti i beznačajnim nadmetanjima riječima umjesto djelima.

Stoga poruke o pozitivnim promjenama koje nam prenose izliječene osobe, ali i većine onih koji su shvatili kako je malo potrebno za sreću i zdravlje nisu kod njih pale na plodno tlo. Ustvari, kod većine takvih naših sugrađana koji lagodno žive kao paraziti trošeći društveni novac bez ikakve odgovornosti i često opravdanja.

Politički instinkt preživljavanja

No kada je potrebno proradi im instinkt za preživljavanje pa su tako i ovog puta na brzinu osmislili potrebu za preuranjenim parlamentarnim izborima. Tako su po tko zna koji puta dokazali istinitost davne rečene Machiavellijeve izjave kako je politika umijeće mogućeg. No za sve njih kao i one koji nisu ozbiljno shvatili poruke koje je donijela nepoznata Covid-19 čestica očigledno je da će se lekcija morati ponoviti, što se najavljuje tijekom jeseni. Interesantno je pri tome kako virus može opstati samo u dodiru sa živim organizmom, a većina političara zahvaljujući svojim obećanjima i lažima.

U borbi protiv virusa pokazalo se kako je najuspješniji lijek odgovornost pa prema tome treba slijediti i taj princip u političkom životu. Tako je na prve izbore koji slijede potrebno izaći u što većem broju na glasanje i time pokazati svoju odgovornost a prilikom odabira osoba voditi računa što više razumu a manje emocijama. Samo ćemo tako najlakše moći sačuvati teško stečenu samostalnost i vlastitu državu, a ne da ju damo u ruke bjelosvjetskim hohštaplerima i pripadnicima tajnih organizacija koji nas perfidno iskorištavaju.

Ne dopustimo im to i našim racionalnim svakodnevnim ponašanjem, nenasjedanjem na provokacije, dubokim promišljanjem što se krije iza njihovih inicijativa i snažnijim prihvaćanjem glavnih pouka koje nam tisućama godina nudi Crkva u hrvatskom narodu. U tom slučaju i samo tako smanjit će se razlozi za brigu, iseljavanje, stečajeve, nezaposlenost, nejednakost, siromaštvo, beznađe…

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni