Je li vlast samo slast ili i nešto drugo?

Je li vlast samo slast ili i nešto drugo?

(Foto: Boris Jagačić)

Iako se kaže da narod zaslužuje vlast kakvu ima danas možda to više nije tako i birači nisu toliko krivi za svoje odluke. Jer teško je razlikovati odgovorne i moralne političare od prolaznih hohštaplera

Žarko Delač

Najava velikog prosvjeda koji ima za cilj srušiti vladu, a kao nastavak dosadašnjih usmjerenih protiv COVID potvrda otvara nekoliko zanimljivih pitanja. U prvom redu – tko je organizator ovih događanja? Jer, nemoguće je spontano naručiti i platiti autobusne prijevoznike, pripremiti tehničku potporu i raspored na bini govornicima ili upravljati povorkom ljudi. Stoga je potpuno jasno da se radi o organiziranim akcijama, a nakon ove tek najavljene u potpunosti politički motivirane.

Politički igrokaz, a ne briga za zaštitu prava

Nije tu vise riječ o brizi za zdravlje, humanosti, osobnim slobodama ili zaštiti prava djece i čistog zraka zbog čega se u našem glavnom gradu također prosvjeduje. Razmatrajući trezveno najavljene zahtjeve logično se nameće i novo pitanje – koja se nude rješenja ili bolje rečeno tko bi trebao voditi neku novu vladu!? Bojim se da nitko od aktualnih, medijski eksponiranih političara ne može prihvatiti ovu nezahvalnu ulogu i stvoriti ekipu koja će osigurati veće isplate mirovina, bolje funkcioniranje zdravstvenog sustava ili potpuno zaštiti granice od neželjenih prelazaka.

Zbog toga je sagledavajući tako aktualnu situaciju ovog trenutka kontraproduktivno sudjelovati u ovom političkom igrokazu. Da se ponekad nesmotreno srlja u političke promjene dokaz je veliko nezadovoljstvo građana sadašnjom vlašću u Zagrebu. Tako mi kolege doktor i kolegica magistar znanosti kažu kako su se prijavili za članove upravnih vijeća u školama, ali da nisu izabrani. Istodobno, izabrani su neki drugi bez odgovarajuće stručne spreme i iskustva. Čak su pronašli i podatak kako je u životopisu jedan kandidat napisao da je rođen u Zagrebu u Jugoslaviji.

Bandićevi oponenti počeli žaliti za njim

Ovakvi potezi još jednom pokazuju da političari namiruju svoje članove, donatore i sponzore, ali tako je bilo i bit će. Razlike su samo u tome hoće li to biti u većoj ili manjoj mjeri, a birači bi to trebali na vrijeme prepoznati. Interesantno je pri tome kako već sada brojni oponenti pokojnog gradonačelnika Bandića žale za njim, a začuđujućim potezima sadašnja će mu gradska uprava samo podići spomenik.

Nadalje, općepoznata i tradicionalna definicija politike je ostvarivanje interesa pa ne treba biti naivan i očekivati kako se to promijenilo. S tim ciljem treba promatrati i aktualna referendumska pitanja koja slijede netom nakon prikupljanja potpisa i sakupljanja političkih poena jedne druge političke opcije. Naravno kako je to sve legalno i dopušteno, ali kada se skupljači potpisa uspoređuju s braniteljima jer su 13 sati na vjetru i kiši bili na štandovima, postaje prozirno. Da nije žalosno, degutantno i podcjenjivački prema hrvatskim braniteljima bilo bi barem smiješno, ali ovako…

Svaka vlast indoktrinira

Iako se kaže da narod zaslužuje vlast kakvu ima danas možda to više nije tako i birači nisu toliko krivi za svoje odluke. Jer teško je razlikovati odgovorne i moralne političare od prolaznih hohštaplera. Razlog je u vrlo smišljenim i lucidnim kampanjama, financijski podupiranim i medijski promoviranim iz pojedinih centara moći do neslućenih razmjera. Zbog toga bi osnovna zadaća istinskih hrvatskih političara trebalo biti podizanje samosvijesti, a to se postiže samo dugotrajnim radom, edukacijom i odgojem mlađih naraštaja na kojima svijet ostaje.

Nažalost, na tome smo ispitu pali jer svaka ih vlast indoktrinira i zbunjuje uvođenjem nekih novih predmeta i ideoloških razmatranja. Tako nije čudno da u našem okruženju postoje inicijative da se izbjegne riječ Božić i božićni blagdani jer se time navodno narušuje tolerancija i odnos prema drugima. U tom rašomonu stoga se teško snaći i potrebno je puno mudrosti i subjektivne samoprocjene kako bi se razlikovalo dobro od zla ili istina od laži, a političari nam u tome puno ne pomažu.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni