Je li sudbena vlast uistinu u funkciji pravednog društva u Hrvatskoj?

Je li sudbena vlast uistinu u funkciji pravednog društva u Hrvatskoj?

Sudska i javnobilježnička klika i nadalje uspješno lobirati za postojeći Ovršni zakon i sve njegove implikacije, zakonima o stečajevima, predstečajnom postupku ili uvođenju razdjelnika u stanove. Jer sve su to sigurni prihodi i najlakši način financijske uzurpacije građana koji su postali potpuno bespomoćni i nezaštićeni

Žarko Delač

Žarko Delač

Sudski postupci za izvlačenje novaca iz firmi nisu česti, a k tome s osuđujućim epilogom još rjeđi. Stoga je nedavno donesena presuda odgovornoj osobi u firmi Klemm za krivično djelo izvlačenja novaca neuobičajena i raritetna. Pri tome ne samo zbog izrečene presude, već još i više po njezinom obrazloženju. Naime, sudac je ustvrdio kako je u dokazanoj krivnji olakotna okolnost što je okrivljenik hrvatski branitelj!? Na taj način dodatno u javnosti stvaramo lošu sliku o hrvatskim braniteljima kojima je eto uz sitne packe dopušteno varanje države, lopovluk i slične protuzakonite radnje. Stoga je potpuno nejasan razlog ovakvog olakotnog obrazloženja presude čime se dovodi u sumnju i njezin kompletan postupak.

Naime, ako je krivica dokazana kazna treba biti primjerena i pravedna, a ne začahurena u nemušto obrazloženje iz kojeg na koncu ništa nije jasno. U svakom slučaju svi se branitelji i njihovi odvjetnici mogu u budućnosti pozvati na ovaj sudski izričaj i zatražiti oprost ili smanjenje kaznenog progona u sličnim slučajevima. Pitanje je samo koliko pronevjerenih ili ukradenih kuna mogu protuzakonito prisvojiti bez ozbiljnijih posljedica?

U nisku nevjerojatnih sudskih eskapada možemo svakako ubrojiti i pomilovanje osuđenika za ubojstvo nedužne Antonije Bilić. Naime, svakom je realnom i nepristranom promatraču nelogično smanjiti kaznu za 20 godina, što znači da će nakon pomilovanja i dobrog vladanja kažnjenik biti vrlo brzo na slobodi. Obje se presude događaju tijekom izbora sudaca Ustavnog suda i predsjednika Vrhovnog suda koji su postali prvorazredni politički događaji. Sukladno tome, nitko ne može opovrgnuti kako je i kadroviranje na sudovima na nižim razinama uglavnom ili samo politički motivirano. I upravo je to uz poznati nepotizam ključni problem u našem sudstvu na što su bezuspješno do sada ukazivali i brojni saborski zastupnici i zagovornici pravednijeg društvenog sustava.

Jednakost svih pored zakonom samo je deklarativna

Posljedice su dalekosežne, a najbolje nam o tome svjedoči i podatak o velikom broju izgubljenih slučajevima pred međunarodnim sudskim instancama. Stoga, dok bude i po babi i po stričevima pokajnici će tražiti revizije sudskih procesa i mijenjanje svojih iskaza, imućni vozači će nekažnjeno gaziti i ubijati nedužne ljude na cestama, a za odgovornost napisane i izgovorene riječi u javnom i medijskom prostoru nitko neće odgovarati. No istovremeno će sudska i javnobilježnička klika i nadalje uspješno lobirati za postojeći Ovršni zakon i sve njegove implikacije, zakonima o stečajevima, predstečajnom postupku ili uvođenju razdjelnika u stanove. Jer sve su to sigurni prihodi i najlakši način financijske uzurpacije građana koji su postali potpuno bespomoćni i nezaštićeni.

Umjesto desetine i feudalnih nameta u obliku danaka pronađen je novi model primjeren demokratskom i liberalno orijentiranim društvenim standardima. Iako mnogi shvaćaju o čemu je riječ i unatoč pokušajima pojedinih političkih stranaka da se situacija promijeni u konačnici se ništa ne mijenja. Razlog je uglavnom u deklarativnom zalaganju za jednakost svih pred zakonom i državnim institucijama dok je u stvarnosti situacija, nažalost, potpuno drugačija. I to ne samo uzrokovana sudbenom vlašću kao dijelu trodiobe vlasti u Republici Hrvatskoj i sličnim društvenim uređenjima.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni