Je li mineralna voda bogata mineralima?

Je li mineralna voda bogata mineralima?

Zablude uslijed neznanja kemije

U strogo kemijskom smislu mineralna voda je bikarbonatni pufer – otopina sode bikarbone (natrijeva hidrogenkarbonata) u soda-vodi (ugljičnoj kiselini). Takve, puferske otopine održavaju konstantnu kiselost (pH-vrijednost) i onda kada se u njih ulije kiselina, primjerice zagorski kiseliš. Mineralna voda je dobra, no samo za gemišt…

dr. sc. Nenad Raos

Nenad Raos
Nenad Raos

Čaša mineralne vode je čaša zdravlja, uvjeravaju nas reklame na televiziji. Razlog tomu je očit: uz proteine, esencijalne masne kiseline i vitamine, našem tijelu za njegovo normalno funkcioniranje trebaju i mineralne tvari. No je li baš tako?

U to da nam u redovnoj ishrani trebaju mineralne tvari ne treba sumnjati. To je znanstvena činjenica. No možemo li mineralne tvari nadoknaditi mineralnom vodom to je već drugo pitanje.

Pođimo od analize. U litri Jamničke (mogao sam za primjer uzeti i neku drugu mineralnu vodu, ništa se bitno ne bi promijenilo) ima točno 820,8 mg natrija te 110,0 mg kalcija, 47,0 mg magnezija i 26,9 mg kalija. Sve to dakako u kationskom obliku, u obliku otopljenih soli. Usto ima 2204,5 mg hidrogenkarbonata, 267,1 mg klorida, 119,1 mg sulfata te 1,05 mg fluorida. Tako piše na boci, a mi nemamo razloga da tim podacima ne vjerujemo.

No isto tako nemamo razloga ne vjerovati da ljudskom organizmu treba dneveno 500 mg natrija, 800 mg kalcija, 420 mg magnezija i čak 2000 mg kalija. Usto mu treba 750 mg klorida i 1,5-4,0 mg fluorida. Kad usporedimo brojke, jasno je da nam za unos svih potrebnih minerala ne bi dostajala čaša, nego čak ni litra mineralne vode. Morali bismo je popiti sedam litara za kalcij, devet litara za magnezij, a čak 74 litre za kalij! Već onih sedam litara mineralne – »za kalcij« – dovoljno je da ubije čovjeka (jer upravo je tolika letalna doza »najzdravijeg pića«), no 820,8 mg natrija učinilo bi još veću štetu. Uzima se, naime, da nije zdravo uzimati više od dva grama soli dnevno – a litra mineralne vode ima upravo toliko natrija koliko ga ima u 2088 mg ili 2,088 g soli. Dakle, pijenje više od jedne litre mineralne vode dnevno može biti i po zdravlje opasno.

Ima dakako hrane koja je mineralima daleko bogatija od mineralne vode, a usto nimalo ne škodi zdravlju. Tako bismo sav potrebni dnevni unos kalcija mogli ostvariti jedenjem samo 100 g tvrdoga sira ili pijenjem sedam decilitara mlijeka. Magnezija ima pak najviše u sjemenkama bundeve – njih je potrebno pojesti samo 50 g da bismo pokrili sve dnevne potrebe za tim esencijalnim elementom. Za kalij se još manje trebamo bojati jer ga ima u svakoj namirnici, posebice u voću i povrću. Pola kilograma kelja ili 200 g suhih grožđica bilo bi dovoljno za dnevni unos sveg potrebnog kalija.

Ipak, treba reći nešto i u prilog mineralne vode. U strogo kemijskom smislu ta je voda bikarbonatni pufer – otopina sode bikarbone (natrijeva hidrogenkarbonata) u soda-vodi (ugljičnoj kiselini). Takve, puferske otopine održavaju konstantnu kiselost (pH-vrijednost) i onda kada se u njih ulije kiselina, primjerice zagorski kiseliš. Mineralna voda je dobra, no samo za gemišt.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni