Jazz proljeće u Lisinskom

Jazz proljeće u Lisinskom

Festival Jazz.hr/proljeće svojim će nastupom 21. ožujka zaključiti legendarni kontrabasist Ron Carter, suradnik najvećih jazzista i član legendarnog Miles Davis Quinteta iz šezdesetih

Od 18. do 21. ožujka u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se 23. festival Jazz.hr/proljeće. Ovogodišnje izdanje svojim će nastupom u ponedjeljak otvoriti pijanist Matija Dedić koji je ostvario međunarodnu karijeru surađujući s uglednim jazz glazbenicima. Među ostalima njegovi su koncertni partneri bili Ron McClure i Jimmy Madison, Buster Williams i Lenny White, Larry Grenadier i Jeff Ballard, te Vincente Archer i Kendrick Scott. Na festivalu Jazz.hr/proljeće predstavit će novi trio u kojem sviraju ne manje važni jazzisti: kontrabasist Harvie S i bubnjar Gene Jackson.

vesna_pisarovicDrugu večer svojim će nastupom započeti fusion sastav Hologram koji Hologram spaja jazz i progresivni rock, stvarajući pritom mješavinu zvuka začinjenu i drugim stilovima. Skladba “Laika” s tog CD-a iste je godine nagrađena Porinom za najbolju jazz kompoziciju. Iste će večeri nastupiti Vesna Pisarović koja se 2006. odlučila na radikalan zaokret upisujući studij jazz pjevanja na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, a potom je magistrirala iz glazbene izvedbe na prestižnoj Guildhall School of Music and Drama u Londonu. Njezin jazz prvijenac “With Suspicious Minds”, eksperimentalni je jazz projekt posvećen glazbenom opusu Elvisa Presleya.

Uz manifestaciju Nove nade jazza “Marjan Marjanović”, koja predstavlja neafirmirane glazbenike, 20. će ožujka svirati sastav Damjans mladog kastavskog kontrabasista i skladatelja Damjana Grpca. Na programu zagrebačkog koncerta bit će skladbe s prvog CD-a tog kvarteta, “Giipuja”. To su jazzističke obrade djela istarske i kvarnerske narodne glazbe, kao i vlastitih skladbi pisanih u istom duhu.

Festival Jazz.hr/proljeće svojim će nastupom 21. ožujka zaključiti legendarni kontrabasist Ron Carter, suradnik najvećih jazzista i član legendarnog Miles Davis Quinteta iz šezdesetih. Svirat će u triju s pijanistom Donaldom Vegom i gitaristom Russelom Maloneom, a na programu će biti glazba s njegova CD-a “The Golden Striker”. Izvedbe na tom albumu prožete su feelingom, elegancijom i profinjenošću, uvijek iznova otkrivaju nove ljepote i glazbene vrijednosti, a Cartera potvrđuju kao jednog od najznačajnijih umjetnika današnjeg jazza.

Svi koncerti počinju u 20 sati. Ulaznice se mogu kupiti na www.lisinski.hr.