Javnozdravstvena kampanja “Djeluj sada” za rano otkrivanje melanoma!

Javnozdravstvena kampanja “Djeluj sada” za rano otkrivanje melanoma!

Konferencijom za novinare u zgradi Gradske uprave, najavljena je javnozdravstvena kampanja “Djeluj sada”!, koju, s ciljem ranog otkrivanja melanoma organizira Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom, Klinikom za tumore, Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC Zagreb, Domovima zdravlja kojih je osnivač grad Zagreb, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH, Udruge za prevenciju tumora kože Zdravi pod suncem i Zagrebačke lige za borbu protiv raka.

Akciju su predstavili zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Dubravko Huljev i predsjednica Udruge Zdravi pod suncem Sanja Poduje.

Ovogodišnja preventivna akcija pregleda madeža (bez uputnice) organizirana je u nedjelju 5. lipnja 2016. na ŠRC Jarun (Malo jezero, kod Kluba Aquarisu) od 10.00 do 18.00 sati.

Akciji se odazvalo 30 liječnika volontera različitih specijalnosti koji će pregledavati građane u ukupno 10 preglednih jedinica pod vodstvom prof. dr.sc. Mirne Šitum prim., dr.med. U okviru akcije uz preventivne preglede madeža građanima će biti osigurane radionice za djecu – Fora radionice, igre i natjecanja za djecu, stručno savjetovanje o zaštiti od sunca, informativne brošure i mogućnost testiranja proizvoda za zaštitu od sunca.

Pozvavši sve da u nedjelju dođu na Jarun, zamjenica Vesna Kusin ustvrdila je da je poticanje edukacije o mjerama samozaštite, samopregledu i redovitim kontrolama kroz ovakve akcije, posebno rizičnih pojedinaca i populacijskih skupina koje nisu dovoljno osviještene, izrazito važno.

Pročelnica Mirna Šitum naglasila je da je Projekt medicinskog, humanitarnog i savjetodavnog karaktera, a tri su mu glavna cilja: prevencija i rano otkrivanje bolesti te edukacija i informiranje građana. Temeljni cilj projekta je rano otkrivanje melanoma i drugih malignih tumora kože što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja. Namjena projekta je također i osvješćivanje šire javnosti o načinima prepoznavanja tumora kože te motivacija osoba ciljne skupine da u što ranijoj fazi potraže liječničku pomoć.

Cilj projekta je i edukacija šira javnost o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja te važnosti samopregleda madeža.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni