Javnozdravstvena akcija “Svibanj mjesec leptira”

Javnozdravstvena akcija “Svibanj mjesec leptira”

Jedna od aktivnosti je osvjetljenje zagrebačkih fontana 24. svibnja 2019. s početkom u 20.30 sati. Zagrebačke fontane bit će obasjane svijetlom u obliku leptira – simbol oboljelih od bolesti štitnjače

Bolesti štitnjače su danas jedan od najraširenijih javnozdravstvenih problema. Pogađaju milijune ljudi širom svijeta, naročito u generativnoj i najproduktivnijoj dobi života. Svake godine 25. svibnja obilježava se „Međunarodni dan svjesnosti o bolestima štitnjače“, s ciljem podizanja svijesti o potrebi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja bolesti štitnjače, a kako bi se izbjegle neugodne tegobe i opasne komplikacije. Tim povodom Hrvatska udruga za bolesti štitnjače u suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo provodi javnozdravstvenu akciju ,,Svibanj mjesec leptira“ – #nosileptira, u sklopu koje organizira niz događanja.

Jedna od aktivnosti je osvjetljenje zagrebačkih fontana 24. svibnja 2019. s početkom u 20.30 sati. Zagrebačke fontane bit će obasjane svijetlom u obliku leptira – simbol oboljelih od bolesti štitnjače.

U subotu će biti održana i posebna konferencija za medije, na kojoj će se govoriti o važnosti ranog otkrivanja bolesti i ranoj prevenciji.

Nakon konferencije za medije, organizirano je druženje s građanima, 25. svibnja 2019. u vremenu od 10.00 do 13.00 sati na Trgu Petra Preradovića. Druženje s građanima ima za svrhu informirati javnost o čimbenicima koji dovode do problema u radu i bolesti štitnjače, metodama prevencije, senzibilizacije građana i podizanje razine svijesti o potrebi preventivnog pregleda i ranog otkrivanja bolesti štitnjače. Na Cvjetnom trgu građani će imati mogućnost svojom donacijom podržati rad udruge te dobiti simboličan znak pažnje, cvijet božur – simbol oboljelih od bolesti štitnjače.

Podršku gore navedenim događanjima, svojim dolaskom iskazat će i gradonačelnik Milan Bandić, akademik Zvonko Kusić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine prof. dr. Drago Prgomet, predsjednik Međunarodne federacije – Thyroid Federation International Ashok Bhaseen te oboljeli, njihove obitelji i ostali uzvanici.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Gradonačelnika Zagreba i Gradske skupštine.(ZG-m)