Javnozdravstvena akcija ranog otkrivanja melanoma

Javnozdravstvena akcija ranog otkrivanja melanoma

Na besplatne preglede madeža građani se mogu naručiti (bez uputnice uz prethodnu najavu na telefone Gradskog ureda za zdravstvo 460 3413 ili 460 3423) do 5. lipnja od 9 do 15,30 sati

Javnozdravstvena kampanja Djeluj sada najavljena je danas na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave. Akciju, s ciljem ranog otkrivanja melanoma organizira Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Klinikom za tumore i Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra Sestre milosrdnice, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom te Zagrebačkom ligom protiv raka, Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog centra Zagreb, Domovima zdravlja kojih je osnivač Grad, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj, već sedmu godinu zaredom.

Prema riječima pročelnice Ureda za zdravstvo Mirne Šitum, cilj projekta je upozoriti građane s rizicima prekomjerne izloženosti UV zračenju koje može imati ozbiljne posljedice na zdravlje. Dodatna vrijednost cjelokupnog programa je i edukativna kampanja koja će se provoditi kontinuirano tijekom ljetnog perioda, a u okviru postavljenih mjerača UV indeksa na odabranim lokacijama u gradu (Jarun, Bundek, Savski nasip, Trg bana Jelačića, Ozaljska 1, Grižanska 4, Draškovićeva 13 i Ilica 43).

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak HZJZ-a iz 2012., a koje je predstavila predsjednica udruge Zdravi pod suncem dr.med. Sanja Poduje, u dobnoj skupini 30-39 godina za muškarce, melanom je na trećem mjestu, a u dobi 40 – 49 godina na petom mjestu. Kod žena u 2012. na melanom otpada 3 % od svih karcinoma, a kod muškaraca 2 %.

Važno je naglasiti da je melanom, ukoliko se otkrije u početnom stadiju, potpuno izlječiv. Poticanje edukacije o mjerama samozaštite, samopregledu i redovitim kontrolama, posebno rizičnih pojedinaca i populacijskih skupina, izrazito je važno. Preventivne preglede i javnozdravstvene programe u cilju prevencije melanoma, odnosno otkrivanja ove bolesti u ranom stadiju, potrebno je provoditi sustavno i trajno. Osim toga, edukaciju je nužno provoditi od najranije dobi, upravo zbog povećane pojavnosti melanoma kod mladih, kao i zbog dugotrajne izloženosti mlađih generacija sve štetnijem ultraljubičastom zračenju.

Slijedom svega navedenoga Grad Zagreb, Ured za zdravstvo organizirao je niz aktivnosti u cilju senzibiliziranja građana na ovaj značajan javnozdravstveni problem, a jedna od aktivnosti kampanje su i organizirani besplatni pregledi madeža, a u cilju ranog otkrivanja melanoma.

Na besplatne preglede madeža građani se mogu naručiti (bez uputnice uz prethodnu najavu na telefone Gradskog ureda za zdravstvo 460 3413 ili 460 3423) do 5. lipnja od 9 do 15,30 sati.

Pregledi, kojima će se obuhvatiti 600- 700 građana, obavljat će se, prema predbilježbi od 8. do 12. lipnja na sljedećim lokacijama: Klinika za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb, Šalata 4, Klinika za tumore, Ilica 197, Klinika za dermatologiju KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska cesta 29, te u Domovima zdravlja Centar, Istok i Zapad. (zagreb.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni