Javnozdravstvena akcija protiv prekomjerne tjelesne težine

Javnozdravstvena akcija protiv prekomjerne tjelesne težine

Na Trgu Francuske Republike u subotu 21. svibnja održava se javnozdravstvena akcija posvećena smanjenju prekomjerne tjelesne težine. Akcija počinje u 10 sati, a završava u 14 sati.

Tijekom javnozdravstvene akcije građanima će biti određeni šećer u kapilarnoj krvi i kolesterol (po potrebi), krvni tlak, puls prije i nakon tjelesne aktivnosti, mjerit će im se razina kisika u krvi, a po potrebi može im se napraviti i spirometrija te pokazatelji uhranjenosti (analitička vaga).

Svi prisutni će u razgovoru s liječnicima, patronažnim sestrama, psihologinjom i nutricionisticama dobiti savjete o zdravom načinu života te mogućnostima zdravog mršavljenja.

Debljina je zdravstveni poremećaj koji pridonosi razvoju kroničnih bolesti, osobito srčanožilnih bolesti i šećerne bolesti tipa 2 te značajno smanjuje kvalitetu života. Nagli gubitak težine ima brzi učinak, ali nakon faze mršavljenja dolazi do još intenzivnijeg debljanja te može uzrokovati psihičke poteškoće i razvoj depresije. Zdravo mršavljenje prvenstveno uključuje uravnoteženu prehranu i tjelesnu aktivnost primjerenu dobi i zdravstvenom stanju.

Zainteresirani stoga mogu potražiti savjet liječnika i/ili drugih zdravstvenih stručnjaka kako bi se utvrdila njihova optimalna težina i napravio plan za smanjenje i održavanje tjelesne težine.

No treba znati da smanjenje prekomjerne tjelesne težine traži promjenu dosadašnjeg ponašanja i stila za cijeli život.

U organizaciji akcije sudjeluju Crveni križ Grada Zagreba, Dom zdravlja Centar, Mjesna samouprava Črnomerec, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zagrebačko dijabeti čko društvo i Udruga za prevenciju prekomjerne težine. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni