Javnosti predstavljeno i papirnato izdanje Hrvatskoga pravopisa IHJJ-a

Javnosti predstavljeno i papirnato izdanje Hrvatskoga pravopisa IHJJ-a

Na njemu je radilo 14 autora i sedam urednika i to je jedini pravopis u Hrvatskoj koji je rezultat rada znanstvenika, ali i javne rasprave

Boris Jagačić

U Muzeju Mimara danas je predstavljeno tiskano izdanje Hrvatskoga pravopisa u nakladi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ). Pravopis je otisnut na petstotinjak stranica, u mekom uvezu, podijeljen je u sedam tematskih cjelina i broji više od 35.000 riječi. Njegova maloprodajna cijena je 110 kuna.

„Pred nama  je pravopis za današnje doba, preskriptivan koliko je to nužno i moguće. Zagledan je u tradiciju, ali u potvrđenost u praksi i nipošto ne ispušta iz vida da je pravopis za svakoga“, ocijenio je dr. Ivan Zoričić

Ravnatelj  IHJJ-a dr. Željko Jozić istaknuo je da je pravopis nastao iz želje da se načini jedinstven i općeprihvaćen pravopis hrvatskoga jezika kako bi se nakon višegodišnjih prijepora pomirile različite pravopisne norme. Naime, kako je rečeno na predstavljanju, donedavno su u opticaju bila četiri pravopisa različitih autora, dok je od hrvatskog osamostaljenja izdano oko 25 različitih pravopisnih izdanja što je zbunjivalo učenike, ali i profesore i nastavnike. Novim se Hrvatskim pravopisom IHJJ-a nastoji ukloniti nastala zbrka te olakšati usvajanje pravopisnih pravila i pojednostavniti ovladavanje hrvatskim jezikom.

Na njemu je radilo 14 autora i sedam urednika i to je jedini pravopis u Hrvatskoj koji je rezultat rada znanstvenika, ali i javne rasprave. Naime, od 15. travnja do 15. svibnja ove godine radna inačica pravopisa bila je objavljena na mrežnim stranicama Instituta i tako dana na javnu raspravu. U nju se uključilo više od 400 jezikoslovaca , stručnjaka različitih profila i zainteresiranih govornika hrvatskoga jezika koji su dali svoje primjedbe i sugestije, a kako je rekao Jozić, dobar tih primjedbi je djelomično ili potpuno usvojen. Uz to, recenzije stručnjaka također su javno objavljene na mrežnim stranicama Instituta.

Jedinstven pravopis

Na predstavljanju Pravopisa bili su i ministar Željko Jovanović i ravnatelj AZZO-a Vinko Filipović
Na predstavljanju Pravopisa bili su i ministar Željko Jovanović i ravnatelj AZZO-a Vinko Filipović

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je 31. srpnja dalo preporuku za uporabu Hrvatskog pravopisa IHJJ-a u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske. Jozić je napomenuo da su  udžbenici svih izdavača za školsku godinu 2014./2015. već usklađeni s ovim pravopisom, a na njemu će biti temeljena i buduća natjecanja iz znanja hrvatskoga jezika.

Jedan od recenzenta, dr. Ivan Zoričić sa Sveučilišta u Puli, ocijenio je kako Pravopis rješava ranije pravopisne prijepore, ali da ne može biti konačan jer je jezik živ, pa su s vremena na vrijeme potrebne sitne intervencije i nadopune. „Pred nama  je pravopis za današnje doba, preskriptivan koliko je to nužno i moguće. Zagledan je u tradiciju, ali u potvrđenost u praksi i nipošto ne ispušta iz vida da je pravopis za svakoga“, ocijenio je Zoričić.

Svakako treba istaknuti da će za svako posječeno stablo upotrijebljeno za izradu papira na kojem je otisnut Hrvatski pravopis IHJJ-a, biti posađena dva nova stabla. Ravnatelj Jozić rekao je da je Institut za tu namjenu već osigurao novac. Također, spomenimo i da je predsjednik Hrvatske udruge za promicanje i razvoj tiflotehnike Nikola Glibo ravnatelju Instituta uručio certifikat o prilagođenosti za digitalno izdanje Hrvatskoga pravopisa jer je prilagođeno i slijepim i slabovidnim osobama.

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni