Javno savjetovanje o mjeri roditelj odgojitelj

Javno savjetovanje o mjeri roditelj odgojitelj

(Foto: zagreb.hr)

Klub gradskih zastupnika Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti u Gradskoj skupštini Grada Zagreba pokrenuo je postupak javnog savjetovanja za stavljanje izvan snage Odluku o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. Odluka je usvojena na 6. sjednici Gradske skupština, 9. prosinca 2021. No Klub gradskih zastupnika BM 365 – Stranke rada i solidarnosti traže nastavak provođenja mjere roditelj odgojitelj prema odlukama iz 2016. i 2018. godine za sve korisnike koji su stekli to pravo.

Postupak javnog savjetovanja objavljen na mrežnoj stranici Grada Zagreba, a zainteresirana javnost može se uključiti očitovanjima putem elektroničke pošte na roditeljodgojitelj@365ris.hr

Javno savjetovanje traje zaključno do 11. veljače 2022. godine.

U Stranci rada i solidarnosti smatraju da su ukidanjem, odnosno drastičnim revidiranjem mjere roditelj odgojitelj grubo i bezobzirno umanjena stečena prava korisnika te mjere.

Podsjećaju kako će korisnicima te mjere od 1. svibnja 2022. naknada biti smanjena za gotovo pet puta, s 4850 kuna na 1000 kuna mjesečno. »Takvom diskriminatornom odlukom oko 5800 korisnika mjere (i oko 20.000 djece od kojih je oko 6.000 vrtićke dobi) postaju građani drugog reda«, tvrde u stranci.

Nedostatni vrtićki kapaciteti

Nadodaju kako se pri donošenju odluke o drakonskom revidiranju mjere nije vodilo računa o korisnicima mjere, niti je sagledana šira slika demografskog kretanja u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

Naglašavaju da se godišnji rashodi za mjeru roditelj odgojitelj procjenjuju na oko 485 milijuna kuna, a za tu su namjenu gradskim proračunom planirani su rashodi u visini 220 milijuna kuna.

»Proizlazi da bi tako za 2022. uštedu činila razlika od 265 milijuna kuna, dakle svega 1,77 % proračuna Grada Zagreba! A i takva relativno mala „ušteda“ dolazi u pitanje jer u nju nisu ukalkulirani troškovi svakog pojedinog djeteta u dječjem vrtiću i drugi troškovi povezani s tim«, navodi se u priopćenju Stranke rada i solidarnosti.

Zaključuje se kako je poseban problem što Zagreb nema niti do svibnja 2022. može osigurati dostatne smještajne kapacitete u dječjim vrtićima. Također ni toliko odgojitelja i stručnog osoblja koji bi sukladno pedagoškom standardu za rad u dječjim vrtićima mogli prihvatiti ukupan broj djece vrtićke dobi obuhvaćenih mjerom roditelj odgojitelj. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni