Jastrebarsko dobiva moderan filmski studio

Jastrebarsko dobiva moderan filmski studio

Studio će se, prema početnim najavama, financirati sredstvima EU, a gradnja bi mogla početi već iduće godine

Kako bi se potaknuo daljnji razvoj filmske industrije u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u suradnji s Gradom Jastrebarsko, pokreću projekt gradnje novog modernog filmskog studija na prostoru bivše vojarne u Jastrebarskom. U tijeku je donošenje urbanističkog plana uređenja tog prostora koji bi se trebao prihvatiti do kraja godine.

U Ministarstvu kulture smatraju da ova lokacija pruža dobre mogućnosti za kvalitetnu prenamjenu i razvoj cijelog projekta. Filmski studio će služiti za potrebe domaće filmske industrije, a bit će i na usluzi stranim filmskim tvrtkama ako se odluče za snimanje u našoj zemlji.

Mnogo je razloga za gradnju studija: „Gradnjom trgovačkog centra usred kompleksa Jadran filma i drugim okolnostima povezanima s tim povijesnim studijem hrvatska filmska i televizijska industrija ostali su bez središnjeg pogona. Koliko god to dobro nadoknađivali radom niza manjih servisa, nakon četiri godine pojačanog izvoza filmskih usluga očito moramo nešto učiniti”, rekao je ravnatelj HAVC-a, Hrvoje Hribar, za Lider.

Dodao je i kako je iza njih vrlo uspješna poslovna godina. „Ovu godinu završavamo sa 170 milijuna kuna izvezenih filmskih usluga, dakle imamo mnogo milijuna razloga za gradnju studija. Ozbiljan studio prijeka je potreba i ujedno prilično sigurno ulaganje”, rekao je Hribar. Studio će se, prema početnim najavama, financirati sredstvima EU, a gradnja bi mogla početi već iduće godine. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni