Jarun napokon dobiva novu kanalizaciju

Jarun napokon dobiva novu kanalizaciju

Po okončanju predmeta javne nabave i ugovaranja projektiranja, rok za izvedbu jest 150 dana, nakon čega slijedi izvođenje građevinskih radova, pojašnjavaju u VIO-u

Rezultati ispitivanja kakvoće vode na gradskim kupalištima Bundek i Jarun od 7. lipnja 2019., koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, pokazali su da je »na svim mjernim točkama voda za kupanje izvrsne kakvoće«, što znači da su sve plaže otvorene za kupanje, doznajemo u Ustanovi Upravljanje sportskim objektima.

Uoči ovogodišnje kupališne sezone na Jarunu su uklonjeni lopoči (žuti lokvanj), dok je na oba jezera obavljeno čišćenje dna, koje se svake godine radi prije i poslije sezone, dodaju u Ustanovi.

Prema pravilima gradskih kupališta žuti lokvanj ne smije biti prisutan uz plaže niti u području kupališta tijekom sezone kupanja.

Kako je tijekom nekih sezona bilo problema s kakvoćom vode zbog neadekvatne kanalizacije te je na nekim plažama kupanje bilo zabranjeno, upitali smo ih što je s projektom uvođenja nove kanalizacije na Jarunu, što je još početkom 2017. godine najavio ravnatelj Ustanove Marinko Tomić (https://zg-magazin.com.hr/blizi-se-obnova-doma-sportova-jarun-dobiva-novu-kanalizaciju/).

Odgovorili su nam da je za projekt uvođenja nove kanalizacije na RSC Jarun zadužena Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. (VIO). Ondje su pak poručili da je projekt rekonstrukcije kanalizacijske mreže na prostoru Rekreacijsko – športskog centra Jarun pokrenut te je obuhvaćen projektom Izrada idejnog, glavnog i izvedbenog projekta izgradnje javne odvodnje u dijelu naselja Jarun.

Po okončanju predmeta javne nabave i ugovaranja projektiranja, rok za izvedbu jest 150 dana, nakon čega slijedi izvođenje građevinskih radova, pojašnjavaju u VIO-u.

Kada je riječ o spasiocima na gradskim kupalištima, obuku koju provodi Hrvatski crveni križ je prema dostupnim informacijama završilo 65 spasioca, od čega njih 14 ostaje raditi na gradskim bazenima i jezerima uz već postojeće spasioce na objektima.

Spasilačke službe dežuraju tijekom radnog vremena bazena, dok na Bundeku i Jarunu liječnička i spasilačka služba dežuraju od 10 do 18 sati radnim danom te od 10 do 19 sati vikendom i blagdanima. Stoga je i preporuka građanima da se kupaju u tom periodu.

Podsjećamo, kupališna sezona na jezerima je počela 1. lipnja i traje do 15. rujna. Otvoreni bazeni Šalate prve su kupače primili 3. lipnja, a otvoreni bazeni Sportskog parka Mladost počeli su s radom 15. lipnja, a pije njihova otvaranja je u sklopu objekta je renovirano i otvoreno tzv. »pračakalište« za bebe namijenjeno najmlađim kupačima.  

Poribljavanje Jaruna provodi se jednom do dva puta godišnje

Šo se pak tiče poribljavanja, ono se na Jarunu provodi se jednom do dva put godišnje (proljeće ili jesen), ovisno o temperaturi jezera i vremenskim uvjetima jer različite vrste riba traže različite uvjete, a prema Ribolovno gospodarskoj osnovi i Godišnjem planu poribljavanja ribolovnom zonom. Za poribljavanje jezera Bundek je pak zaduženo Športsko ribolovno društvo »Piškor«.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni