Japansko noćno paunče

Japansko noćno paunče

Jeste li vidjeli japansko noćno paunče?

Noćna paunčad (Saturniidae) vrsta je noćnih leptira koji na krilima imaju pjegu poput oka.

Hrvatsko herpetološko društvo HYLA vas poziva da se pridružite akciji potrage za vrstom leptira noćno paunče. Kako bi što bolje istražili ovu vrstu potrebni su im podaci o njenoj rasprostranjenosti.

Hrvatsko herpetološko društvo vas poziva da im ukoliko ste negdje uočili vrstu leptira japansko noćno paunče, pošaljete sliku i lokaciju opažanja:

“Japansko noćno paunče uneseno je u Sloveniju iz Japana 1866. godine zbog svilogojstva, odakle se proširio na susjedne zemlje, uključujući i Hrvatsku. Odrasli leptiri imaju jednu generaciju godišnje, a aktivni su od srpnja do rujna. Gusjenice ove vrste u Europi su se prilagodile na hranjenje hrastovima, bukvom, kestenom, grabom i drugim biljkama. U Hrvatskoj je rašireno sjevernije od Gorskog Kotara, pogotovo u Podravini i Slavoniji. Trenutno radimo na utvrđivanju detaljne rasprostranjenosti ove vrste, no sami ne možemo pokriti cijelokupno područje Hrvatske. Ukoliko ste negdje opazili ili slikali ovog gorostasa, i želite nalaz podjeliti s nama, možete nam lokaciju i datum opažanja poslati u inbox ili ostaviti komentar.”

Svaki nalaz je vrijedan, i pomoći će u stvaranju jasnije slike o prisutnosti ove vrste na području Hrvatske!

Više informacija na službenim stranicma Hrvatskog herpetološkog društva:  HHD HYLA

Zg-magazin

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni