Japanski vlak srušio dva brzinska rekorda u tjedan dana

Japanski vlak srušio dva brzinska rekorda u tjedan dana

Nekoliko dana ranija vlak je na istoj pruzi postigao 590 km/h. Prethodna najveća brzina vlaka s ljudskom posadom koja je zabilježena u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda iznosila je od 581 km/h i stajala je nekoliko godina

Magnetno levitacijski vlak (malglev) japanske željeznice prošli je tjedan postavio novi brzinski rekord, srušivši pritom vlastiti koji je samo nekoliko dana prije toga postavio. Posljednja brzina koju je postigao iznosi vrtoglavih 603 km/h, a rekord je postignut na testnoj pruzi Yamanashi zapadno od Tokija u podnožju planine Fuji.

Nekoliko dana ranija vlak je na istoj pruzi postigao 590 km/h. Prethodna najveća brzina vlaka s ljudskom posadom koja je zabilježena u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda iznosila je od 581 km/h i stajala je nekoliko godina. Prema podacima japanske željeznice, vlak je držao brzinu veću od 600 km/h u trajanju od 10,8 sekundi u utorak i za to vrijeme prevalio 1,8 km.

Testna pruga Yamanashi na kojoj se testira ova malgev aktivna je od 1997. godine i tijekom proteklih 18 godina, staza je proširena, test vozila poboljšana, a na njoj je napravljeno više od 1,2 milijuna kilometara za potrebe testiranja.

Za vrijeme testiranja željeznički radnici su bili u vlaku. Prošle godine, u testiranje je uključeno stotinu entuzijasta iz javnosti. Oni su se vozili brzinama od 500 km/h. Japanci žele postići da magnetno levitacijski vlak bude spreman za stvarnu uporabu kako bi ga mogli koristiti poslovni putnici koji putuju između Tokija i Nagoyje od 2027. godine.

Ovo je na neki način i natjecanje s kineskim »super malgev« konceptom koji razvijaju znanstvenici koji tvrde da bi takav vlak mogao putovati nevjerojatnom brzinom do 2900 km/h te (također kineskom) superbrzom električnom vlaku i Hyperloop konceptu Elona Muska. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni