Japanski superautomobil napravljen od celuloze i poljoprivrednog otpada

Japanski superautomobil napravljen od celuloze i poljoprivrednog otpada

(Foto: NCV Project/Youtube)

Japansko ministarstvo za zaštitu okoliša je predstavilo jedinstveni superautomobil proizveden od celuloze i poljoprivrednog otpada, prenosi Ruptly. Iako je relativno lagan, automobil je vrlo čvrst i izdržljiv.

Pod imenom Nano Cellulose Vehicle (NCV), automobil je postigao spektakularan nastup na ovogodišnjem sajmu automobila u Tokiju. Dizajn je toliko agresivan i futuristički te se po ničemu ne može zaključiti da je izrađen od materijala biljnog porijekla.

U japanskom ministarstvu pojašnjavaju da su u izradi najvećeg dijela automobila korištena celulozna mikrovlakna (CNF), tvari koja sadrži poljoprivredni otpad. Od njih su napravljena vrata, krov i poklopac motora. Ovaj materijal očito ostavlja manji trag ugljika i vjerojatno je ekološki prihvatljiviji od materijal korištenih na većini vozila kakva danas susrećemo na prometnicama.

Celulozna mikrovlakna su »drveni« materijal kakav ne sadrži ugljik, pa bi mogla doprinijeti smanjenju emisije CO2 i time pogodnija za okoliš.

Stručnjaci koji su radili na razvoju ovog vozila tvrde da je CNF pet puta jači od čelika, a ima samo petinu njegove mase.

Na Sajmu nisu otkrivene pojedinosti o pogonskom sustavu vozilu, ali može se pretpostaviti da je posrijedi također ekološki prihvatljivi(je) rješenje od konvencionalnih.

(ZG-mag)