Japanska veleposlanica i zagrebački gradonačelnik sadili na Bundeku

Japanska veleposlanica i zagrebački gradonačelnik sadili na Bundeku

Veleposlanica Japana u Republici Hrvatskoj Nj. E. Misako Kaji i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas su u gradskome parku Bundek zasadili mladice japanskih sakura trešanja i crvenog javora.

Pridružili su im se i inicijatori i organizatori ove hvalevrijedne akcije, direktori JTI Hrvatska Ltd. i Toyote Croatia Siniša Trbojević i Krešimir Bago te predsjednik Hrvatsko-japanskog društva Ivan Slade.

Gradonačelnik je zahvalio donatorima sadnica, voditelju podružnice Zrinjevac Igoru Toljanu i okupljenima pa je dodao da je Sakura park na Bundeku bio i ostao park mira i prijateljstva dvaju gradova – Kyota i Zagreba. „Iduću godinu slavimo 40. obljetnicu prijateljstva hrvatskoga i japanskog naroda! Sadnjom ovog drveća jača snaga poruke mira i međusobnog uvažavanja”, rekao je gradonačelnik.

Nj. E. Misako Kaji je naglasila da je veoma ponosna na dobru i kontinuiranu suradnju Zagreba i Kyota te da će ova stabla rastući i cvatući simbolički predstavljati nastavak prakse dijaloga i međusobne podrške.

Predsjednik Hrvatsko-japanskog društva Ivan Slade je kazao da se proširenjem zelene obitelji u parku posjetiteljima nudi jedinstveno iskustvo promatranja trešnjinog cvata koje u Zemlji Izlazećeg Sunca simbolizira rađanje i novi život. „Kako se u Japanu drži do simbolike, tako i ovih pet trešnjinih i pet javorovih stabala simbolizira olimpijske krugove i nadolazeće OI, a svima koji će braniti boje hrvatske zastave želim puno sreće”, poručio je.

Trešnjina stabla je donirao JTI Zagreb Ltd., a javorova Toyota Croatia. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni