Janica će ubrzo biti razočarana u politiku

Janica će ubrzo biti razočarana u politiku

(Naslovna fotografija: croski.hr)

U politici ne pobjeđuju najbolji i najspremniji pojedinci već najsnalažljiviji i dovitljiviji. Politika nije sport u kojem se može izmjeriti tko je bolji već sociomarketinška disciplina s manje – više nepoznatim pravilima i teško mjerljivim rezultatima

Žarko Delač

Zasigurno poznajete određene ljude u svojoj blizini koji su postali političari. Bilo da su vam prijatelji, znanci ili susjedi o njima ste imali redovito bolje mišljenje prije nego su se počeli baviti politikom. Stoga ne čude izreke poput »daj čovjeku vlast i vidjet ćeš kakav je« ili »fotelja čovjeka mijenja«. Naravno da je bilo i drugačijih primjera na hrvatskoj političkoj sceni poput saborskih zastupnika Lackovića, Škore, Krpine ili Petir. No uz ove iznimke koje potvrđuju pravilo, uglavnom se radi o klasičnim primjerima političkog uhljebljivanja, plivanja na valovima unutarstranačkih šalabahter izbora i neizostavnim podmetanjima, intrigama, tračevima i medijskim linčevima.

Posljedica je toga i teško razlučivanje istine od laži, dobra od zla ili sposobnih od nesposobnih političkih aktera. Glavnu ulogu preuzima polimar (politički marketing) koji nam nudi uljepšanu ambalažu, a o sadržaju se niti ne govori. Nije stoga čudno kako je još davnih godina Supilo često izjavljivao kako političari trebaju imati dobar želudac, debelu kožu ali čist obraz!

Nova zvijezda na hrvatskoj političkoj sceni

Uglavnom, u Hrvatskoj se uvriježila praksa da u politici ne pobjeđuju najbolji i najspremniji pojedinci već najsnalažljiviji i dovitljiviji. Zbog toga će Janica Kostelić kao nova zvijezda na hrvatskoj političkoj sceni zasigurno imati problema. Naučena na rad, rezultate rada i viteška nadmetanja ubrzo će se razočarati. Naime politika nije sport u kojem se može izmjeriti tko je bolji već sociomarketinška disciplina s manje – više nepoznatim pravilima i teško mjerljivim rezultatima. I upravo stoga je politika odlična baza za raznorazne osobenjake, čudake i netipične predstavnike ljudske vrste.

No dobro umrežene u različite interesne skupine koje ne dopuštaju drugačija mišljena već samo poslušnost i izvršavanje naloga. Tako »demokratski« izabrani političari ulaze u žrvanj iz kojeg teško mogu izaći i kad bi htjeli. Jer ako nisi s njima automatski si protiv njih i slijedi kazna. Na taj način političari postaju ovisnici te nečiji eksponenti i produžena ruka koja nam kroji sudbinu i određuje životna pravila koja uglavnom ne ovise o našim željama i potrebama. I time se dodatno gubi odnos i veza između biračke baze i naših predstavnika u vlasti. Da o provedbi predizbornih obećanja i programa i ne govorimo.

Svjesni toga često znamo prigovarati i nemoćno slijegati ramenima. Umjesto da se politički angažiramo i promijenimo takvo stanje, umjesto da se opravdavamo kako nemamo vremena ili nas politika ne zanima ili… Na taj način dajemo drugima prilika da s nama upravljaju, donose njima odgovarajuće zakone, troše nesuvislo naš novac i bahato obnašaju svoje političke dužnosti.

Korumpirani »predstavnici naroda«

Pokušaji sa osnivanjem političkih akademija i zaklada samo su zamagljivanje javnosti i opravdanje kako se radi na izobrazbi političara. Jer i nadalje se stranačke liste slažu prema osobnim kriterijima vođa, preferencijama interesnih grupa, sponzora i donatora i naravno kumskim i sličnim vezama. Stoga nije čudno da na hrvatskoj političkoj sceni imamo šarlatane i nesposobnjakoviće, kazneno osuđivane i korumpirane tzv. predstavnike naroda. Za razliku od europarlamentarnih izbora gdje se takvi kvazipolitičari ipak ne usude kandidirati, a dodatno ih preferencijalnim glasovima eliminiraju birači.

Stoga želimo li odbaciti krilaticu kako je politika umijeće mogućeg, a sa ciljem da nam država bolje funkcionira u svim segmentima društva potrebna je hitna i najvažnija reforma, a to je reforma izbornog sustava. Iz toga će proizaći i sve ostale reforme i društvene promjene koje će provesti sposobni i pravi ljudi na pravim mjestima. I naravno tada će naslov ovog teksta izgubiti svaki smisao.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni