Jandroković: Hrvatska demokracija je mlada i svi još učimo argumentirano raspravljati

Jandroković: Hrvatska demokracija je mlada i svi još učimo argumentirano raspravljati

„Imamo dosta rasprava oko Istanbulske konvencije, vrlo je malo argumentirane rasprave, a jako puno optuživanja, etiketiranja onoga koji drugačije misli“, istaknuo je Jandroković

Europska udruga studenata prava ELSA- Hrvatska u ponedeljak je u Hrvatskom saboru organizirala sjednicu Simuliranog parlamenta. Oko 130 studenata s pravnih fakulteta u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci te Upravnog studija Veleučilišta u Vukovaru raspravljalo je na temu Zakon o studenstskom radu.

Na početku sjednice studente je pozdravio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je pohvalio dugogodišnji projekt ELSA-e Hrvatska, a koji se provodi pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

„Ovo je poticaj za sve nas. Drago mi je vidjeti mlade ljude koji su spremni na raspravu, na debatu, na dijalog u uvjetima ne međusobnog optuživanja, ne međusobnog podcjenjivanja, već na debatu koja je utemeljena na argumentima, na činjenicama, koja je utemeljena na međusobnom nadmudrivanju, ali u pozitivnom smislu”, rekao je Jandroković. Naglasio je kako je hrvatska demokracija još mlada te svi još učimo debatirati i argumentirano raspravljati. Osvrnuo se i na raspravu o Istanbulskoj konvenciji .

„Imamo dosta rasprava oko Istanbulske konvencije, vrlo je malo argumentirane rasprave, a jako puno optuživanja, etiketiranja onoga koji drugačije misli“, istaknuo je Jandroković. Kazao je kako su studenti izabrali ne svjetonazorsku, nego životnu temu, temu koja se tiče njihovog standarda. Naglasio je kako studenti ovim Simuliranim parlamentom pokazuju kako su spremni sudjelovati u nečem što će razvijati hrvatsko društvo, što će osigurati da se u demokratskoj raspravi utemeljenoj na argumentima nađu prava rješenja, a to daje posebnu vrijednost ovom događaju.

Predsjednik ELSA Hrvatska Mateo Matijević je rekao da se projekt Simulirani parlament provodi već 19 godina.

„ Cilj projekta je da studenti prava, budući pravnici na praktičan i smislen način upoznaju zakonodavni postupak i da u argumentiranoj raspravi bruse svoje govorničke vještine. Danas nam je tema Zakon o studentskom radu. Ovaj zakon je nužan kako bi se regulirao studentski rad s obzirom na činjenicu da je studentski rad reguliran Pravilnikom iz 1996. godine i Zakonom o visokom obrazovanju. Stoga je ovu sferu studentskog života nužno na pravilniji način regulirati“, rekao je Matijević.

Studenti predložili i neke zakonske amandmane

Tajnik Studenstskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Alen Šukurica izrazio je zadovoljstvo što studenti zagrebačkog Pravnog fakulteta sudjeluju na sjednici Simuliranog parlamenta. Smatra da rasprava o Zakonu o studentskom radu otvara dinamičnu raspravu s puno različitih mišljenja te da je nužno raditi na pozitivnim promjenama zakona.

„Simulirani parlament nam pomaže da više naučimo o radu institucija, pa kao budući pravnici možemo više saznati o zakonodavnoj proceduri. Osim ovog projekta organizira se i mala škola o ljudskim pravima. Ove godine održana je od 5 do 9 ožujka na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a govorilo se o pravima na privatnost s obzirom da se bliži primjena opće odredbe o zaštiti osobnih podataka. U sklopu radionica i predavanja sudjelovali su najrelevantniji stručnjaci“, istaknuo je Šukurica.

Neki od studenata, kao što je studentica prve godine Pravnog fakulteta u Zagrebu Hana Kontrec po prvi put sudjeluju na sjednici Simuliranog parlamenta.

„Odlučila sam sudjelovati jer će mi ovaj parlament biti veliko iskustvo“, rekla je Kontrec.

 Student treće godine Pravnog fakulteta u Osijeku Milenko Knežević je rekao da je dobro da studenti sudjeluju u ovakvim raspravama, a osobito ako se to tiče nečega što će pridonijeti njihovom kvalitetnijem životu i napretku.

„Kroz raspravu o ovom zakonu zastupamo da redovni i izvanredni studenti imaju jednaka prava što se tiče rada i zajamčenu minimalnu naknadu 20 kuna po satu što bi bilo primjereno nekim europskim državama. Predložili smo i neke amadmane tako da bi se jačala prava ne samo redovnih i izvanrednih studenata Pravnog fakulteta, nego svih studenata u Hrvatskoj“, rekao je Knežević. Dodao je kako sudjelovanje na ovom parlamentu znači stjecanje iskustva za rad budućih pravnika, stjecanje vještine pregovaranja kao i drugih vještina koje su mladom pravniku potrebne. Naglasio je kako će i neki od njegovih kolega jednog dana možda biti saborski zastupnici i državni tajnici te je dobro da se sudjeluje u projektu ELSA-e-

„Smatram da je sudjelovanje u Simuliranom parlamentu jedna vrlo dobra podloga za naš daljnji rad, razvijamo debatne vještine, a to nam jako dobro služi u našoj struci. Što se tiče Zakona o studentskom radu koji je tema rasprave smatram da je potreban. Treba ga nužno promijeniti s obzirom na sadašnji Pravilnik i da se izjednače u pravima redovni i izvanredni studenti“, rekla je studentica druge godine Pravnog fakultata u Zagrebu Iva Rašić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni