Jandroković: Dobitnici nagrade “Ponos Hrvatske” ispunili su svoj život smislom

Jandroković: Dobitnici nagrade “Ponos Hrvatske” ispunili su svoj život smislom

(Foto: © Hrvatski sabor)

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je treću godinu zaredom primio dobitnike nagrade za plemenitost, hrabrost, poštenje i dobrotu „Ponos Hrvatske”.

Čestitajući dobitnicima nagrade na plemenitim djelima u svoje, ali i u ime svih saborskih zastupnika Jandroković je istaknuo da ih smatra ljudima koji su prešli granicu dobrote i posvetili svoj život drugima.

„Danas se srećem s ljudima koji su svoj život ispunili smislom na kvalitetniji i bolji način nego što čini većina ljudi”, rekao je Jandroković. Istaknuo je da su dobitnici nagrade Ponos Hrvatske iskazali iznimnu ljudsku plemenitost, dobrotu i hrabrost, osobine koje bi trebale krasiti sve ljude ili većinu ljudi, ali nažalost nije tako.

„Uvjeren sam da ste ispunjeni ljudi, ispunjene osobe i da ćete svojim primjerom puno učiniti za domovinu te da će i drugi ljudi slijediti vaš primjer”, poručio je Jandroković istinskim herojima te je zahvalio dnevnim novinama „24 sata“ i udruzi Ponos Hrvatske koja već 15 godina dodjeljuje nagradu.

Među nagrađenima je policajac II. zagrebačke policijske postaje Duje Podrug koji je u srpnju 2019. godine spriječio pljačku Privredne banke Zagreb u sklopu Super Konzuma na Črnomercu. Za svoj hrabar čin dobio je i novčanu nagradu od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koju je uplatio u humanitarne svrhe. Ispričao je da su dvojca naoružanih razbojnika ušetali u banku, napali i razoružali zaštitara. Kako je rekao, instinktivno je reagirao te je napadače istjerao iz banke. Na parkiralištu je ispalio i hitac upozorenja za napadačima, a jednoga je uspio i zadržati do dolaska njegovih kolega.

„Ponosan sam i na druge koji su dobili priznanje za svoja djela. Osobno mi priznanje puno znači, to može biti poticaj za daljnje napredovanje. Moji kolege su ponosni na mene. Smatram da je ono što sam učinio bila moja dužnost i ponovno bih učinio“, rekao je za ZG-magazin hrabri policajac.

Nesebičnu plemenitost i žrtvu za drugog pokazao je i Josip Crljen iz mjesta Rude kraj Trilja koji u travnju 2019. od sigurne smrti spasio djevojčicu iz rijeke.

„Sve se odigralo vrlo brzo. U tom trenutku nisam razmišljao o opasnosti za svoj život, jer za razmišljanje nema vremena“, istaknuo je Crljen. Dodao je kako bi opet spasio bez razmišljanja nečiji život.

„Drago mi je da sam dobio nagradu i zahvalan sam na tome, ali još mi je draže što je sve dobro prošlo, što je spašen život. Svi mi čestitaju zbog mog djela, a i moj sin koji sada ima godinu dana će jednog dana zbog toga biti ponosan na mene”, rekao je Crljen koji je ostao u kontaktu s obitelji djevojčice.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni