Jamstveni žig “živjeti zdravo” – garancija kvalitete proizvoda

U Zaboku je u prosincu na Drugoj Županijskoj konfereciji o prevenciji kardiovaskularnih bolesti predstavljen jamstveni žig „živjeti zdravo“. Uveden je u skladu sa Uredbom o informiranosti potrošača o hrani koju je donijela Europska unija. Nalazit će se na proizvodima testiranim od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo a predviđat će maksimalnu dnevnu dozu unosa ugljikohidrata, šećera, masti, proteina, soli i drugog

Na Drugoj Županijskoj konferenciji o prevenciji kardiovaskularnih bolesti nedavno održanoj u Zaboku predstavljen je za hrvatske građane važan jamstveni žig „živjeti zdravo“ . Njime će se ubuduće garantirati zdravstvena pravovaljanost proizvoda koji će ga imati a kvalitetu provjerenog jamčit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u skladu s Uredbom (EU) o informiranosti potrošača o hrani. Jamstveni će žig biti na prozvodima koje su stručnjaci HZJZ-a testirali u skladu sa europskim smjernicama . Predviđena je njime maksimalna dnevna doza unosa šećera, ugljkohidrata, zasićenih masti, proteina, masti i soli odnosno dvije tisuće kalorija na dan za zdrave osobe za oba spola. Javnost je o tome u Krapinsko – zagorskoj Županiji upoznala ravnateljica HZJZ-a , dr. Tamara Poljičanin koja je pohvalila predstavnike „dobre prakse“ tvrtke poput „Vetropak straže“, Terme tuhelj te mini mljekare „Veronika“ iz Desinića.

Potonja je jamstveni žig „živjeti zdravo“ već otisnula na maslacu, posnom siru i sirutki. Prijateljima zdravlja pokazali su se i Dječji vrtić „Zipkica“, Društvo prijatelja „Naša djeca“, OŠ Viktora Kovačića iz Huma na Sutli,, OŠ Antuna Kovačića iz Zlatara, Srednja škola za umjetnost i dizajn iz Krapine, OŠ Ljudevita Gaja iz Krapine, Srednja škola Zabok i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Svi su oni u programe rada uvrstili zdrave navike od zelenog jelovnika , sadnje vlastitih vrtova i dr. Za očuvanje zdravlja pohvaljene su i manifestacije „Hodanjem do zdravlja“ koja je obuhvaćala kružnu šetnju od šest kilometara po obilježenoj stazi od Muzeja krapinskih nenadertalaca i nazad. Po hodajućoj će stazi ubuduće moći šetati i građani uz pratnju vodiča.

Druga je dobra aktivnost zaživjela u predstavljanju poligona za djecu koja u sklopu tamošnjih škola nemaju sportsku dvoranu. Kako će investiranje u programe prevencije biti učinkovitije nego liječenje posljedica bolesti ministarstvo zdravlja uz potporu ministra Siniše Varge radi na tom tragu. To više jer kardiovaskularne bolesti uzrokuju u Hrvatskoj pedeset posto smrtnosti. Nedovoljna tjelesna aktivnost, poprilično neosviještena populacija, prekomjerna tjelesna težina dio su uzroka koji zahtijevaju javnozdravstvene akcije. To više jer Hrvatska u Europi drži treće mjesto po potrošnji soli, odmah iza Turske i Mađarske. Smanjenju loše statistike zato treba pridonijeti uska suradnja Ministarstva zdravlja, Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta. Zdravstvena senzibilizacija javnosti provodit će se i nadalje, trećom Županijskom konferencijom koja će se održati u veljači 2015. godine u Primorsko- goranskoj županiji.

S. Kratz