James Cameron na dnu Tihog oceana

Redatelj Titanica, Avatara i Bezdana James Cameron spustio se podmornicom Deepsea Challenger na dno Marijanske brazde – 11,2 kilometra ispod površine Tihog oceana. To je prvi put, nakon 50 godina, da se netko spustio do najdublje točke na Zemlji. Ekspediciju je organizirao National Geographic.

Cameronov zaron trajao je oko dva sata. Kada je stigao na dno objavio je poruku na Twitteru: Upravo sam stigao na najdublju točku oceana. Udarac o dno nikad nije bio toliko dobar. Ne mogu dočekati da s vama podijelim što vidim.

Cameron na dnu planira ostati šest sati kako bi pomoću moćnih projektora snimio ‘dno svijeta’ u 3-D tehnici i uzeo uzorke. Povratak na površinu trebao bi trajati između 70 i 90 minuta, objavio je National Geographic.

Cameron (57), koji za sobom ima 72 ronjenja, među kojima 12 za potrebe snimanja Titanica, ronio je sam u maloj, 8-metarskoj podmornici Deepsea Challenger. Plovilo koje je ispitivano osam godina opremljeno je modernom tehnologijom i može izdržati veliki pritisak.

Prvi i do Camerona jedini ljudi koji su bili na dnu Marijanske brazde su američki oceanograf Dan Walsh i švicarski mu kolega Jacques Piccard koji su se batiskafom Trieste u vlasništvu američke mornarice spustili na najdublju točku svijeta 23. siječnja 1960. godine.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni