Jaguarov E-type samo za odabrane

Jaguarov E-type samo za odabrane

Jaguar na ovogodišnjem salonu Tehno-Classica Essen otkriva prvi od 10 revitaliziranih primjeraka E-typea, upečatljivog sportskog automobila iz 1960-ih. Proizvođač je itekako svjestan značaja svoje tradicije kojom lako osvaja srca iskonskih zaljubljenika u automobile te je ranije već (re)izdao trkaći XKSS, o čemu smo već pisali. Iako cijenom neće biti ekskluzivan kao trkaća izvedba, niti E-type s početnom cijenom od 285.000 funti neće biti dostupan običnom smrtniku.

Svaki od ovih automobilskih klasika ima provjereno porijeklo i bit će sveobuhvatno obnovljen. Automobili će biti obnovljeni u skladu s tvorničkim specifikacijama iz 1960-ih, oslanjajući se na izvorne nacrte i zapise. U procesu će se nastojati da se tijekom renoviranja zadrži što je moguće više izvornosti automobila, a dijelovi ključni za sigurnost bit će nadomješteni novim Jaguar Classic Parts dijelovima. Pomno će biti sanirane i karoserije.

Uz paprenu cijenu dolazi i luksuzna unutrašnjost

Kupci se mogu odlučiti za poboljšane performanse dodavanjem pažljivo odabranih opcija na temelju kasnijih E-type modela, kao što je bolji sustav hlađenja te učinkovitije prednje kočione čeljusti iz 2. serije ovih automobila.

Provjereni šestcilindraš pod poklopcem brze “mačke”

Prvi će biti predstavljen coupé iz 1965. s čvrstim krovom koji pokreće 4,2-litreni redni šestcilindraš s 265 KS . Auto je bio izvezen u Kaliforniju te je prevalio 125.500 km. Davne 1983. Jaguarov tim je na njemu obnovio izvornu karoseriju, motor i mjenjač. Metalno siva metalik boja automobila samo još naglašava njegove bezvremenske i neodoljivo  zaobljene linije u kojima će moći uživati tek rijetki.

Ponovimo, svaki od ovih restauriranih E-typeova koštat će najmanje 285.000, no to je još uvijek osjetno manje od XKSS-a i lagane izvedbe E-type koje probijaju astronomsku cijenu od milijun funti.

B. Jagačić