Jaguar proizvodi devet klasičnih XKSS-a za milijun funti po primjerku

Jaguar proizvodi devet klasičnih XKSS-a za milijun funti po primjerku

Vjerovali ili ne, bit će mnogo zainteresiranih da postanu vlasnikom ovog rijetkog i prestižnog klasičnog automobila trkaćih korijena. Toliko da će neki još morati posegnuti za vezama u Jaguaru

Tko kaže da se povijest ne može promijeniti? Jaguar predano radi upravo to. Proizvođač se vratio unatrag i završio šest laganih E-type sportskih automobila koje nije dovršio 1960-ih, a sada se upušta u novi projekt. Oslanjajući se dosadašnja iskustva Jaguarov Classic odjel će napraviti devet planiranih, ali nikad napravljenih XKSS modela koji su trebali izaći ih proizvodnih hala još 1957. godine. Automobili će biti ručno izrađeni prema točnim specifikacijama originala, čime će potencijalni kupac dobiti mogućnost postati vlasnikom potpuno novog klasičnog automobila, doduše po nemaloj cijeni od ravno milijun funti (1,4 milijuna dolara).

U Jaguaru su odlučili iskoristiti bogatu baštinu kompanije, a »Heritage« (eng. nasljeđe) odjel je prošlog tjedna preimenovan u »Jaguar Land Rover Classic«. Kako preimenovanje Odjela ne bi prošlo nezapaženo Jaguar će odmah započeti s uzbudljivim XKSS projektom.

Mogućnost za to stvorila se nakon što se Jaguar nakon svoje trostruke pobjede – hat tricka – na urtci 24 sata Le Mansa (`55,` 56 i ` 57) odlučio povući s utrka. No zbog toga mu je u tvornici ostalo 25 primjeraka D-typea koji su s godinama počeli propadati. Odlučeno je da se od njih naprave cestovne verzije – XKSS – za izvoz u Sjedinjene Države. Proces pretvorbe podrazumijevao je i uklanjanje kultnog krilca, odnosno »peraje« s D-typea, ali i druge promjene, kao što su ugradnja višeg i šireg vjetrobrana, kao i vrata za putnika. Kao i D-type i XKSS je pokretao 2,4-litreni motor sa šest cilindara, snage 250 KS.

Nažalost, devet od 25 planiranih primjeraka izgubljeno je u požaru koji se dogodio početkom 1957. u Jaguarovom objektu u Browns Laneu, a pritom su uništeni i alati koji su se koristili za izradu XKSS-a.

jaguar-xkss-novi-straga

Najnovija misija Jaguar Classica je upravo da se »ispravi povijest« i napravi tih nikad dovršenih devet primjeraka XKSS modela.

Svaki novoizgrađeni XKSS će imati poseban Jaguarov certifikat, a prednost će pri kupnji imati ugledni kupci ili kolekcionari koji su spremni potrošiti više od milijun funti.

Vjerovali ili ne, bit će mnogo zainteresiranih da postanu vlasnikom ovog rijetkog i prestižnog klasičnog automobila trkaćih korijena. Toliko da će neki još morati posegnuti za vezama u Jaguaru.

Planirani završetak ovih vozila je početak 2017. godine. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni