Ja se želim maskirati u….

Ja se želim maskirati u….

Muzej grada Zagreba i Centar za kulturu i informacije Maksimir pozivaju zainteresirane na otvorenje izložbe »Ja se želim maskirati u…« koje će se održati u nedjelju, 3. ožujka 2019. godine u 11 sati u Muzeju (Opatička 20). Izložba ostaje otvorena do 10. ožujka i ulaz se ne naplaćuje.

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Muzejom grada Zagreba i zagrebačkim osnovnim školama i ove godine priređuje već tradicionalnu izložbu Maske koja se od 2000. godine održava u Muzeju grada Zagreba.

U sklopu ovogodišnje teme učenici su imali zadatak napraviti trodimenzionalne maske i maske za na lice sa ljudskim, životinjskim, biljnim ili nekim drugim motivima.

Najboljim maskama dodijelit će se tri vrijedne nagrade, a svi sudionici će dobiti zahvalnice. Tri najbolja učenička rada odabrat će stručni žiri.

Vesna Leiner, voditeljica pedagoško-andragoškog odjela MGZ-a pojašnjava temu:  »Ovogodišnja tema programa je “Ja se želim maskirati u…” kojom želimo na zanimljiv i pristupačan način potaknuti dječju kreativnost kroz upoznavanje prošlosti Zagreba te očuvati tradiciju obilježavanja fašnika i pokladnih običaja u našem gradu. Na našem, zagrebačkom području, događanja vezana uz fašnik, povijesni izvori bilježe već u 14. stoljeću. „Zlatno doba poklada“ bilo je razdoblje od sredine 18. stoljeća pa do početka Prvog svjetskog rata. Od blagdana sv. Tri kralja (6. siječnja) do pepelnice i korizme, Zagrebom je vladala Njegova visost, princ karneval«.

Leiner ujedno najvaljuje i i najavljuje Žive slike u MGZ-u: »Uz izradu maski i prigodnu izložbu, njegujući tradiciju poklada u Zagrebu, Muzej grada Zagreba već 19. godinu zaredom realizira i program Žive slike, kao reminiscenciju na fašničke zabave zagrebačkog plemstva 19. stoljeća. Tada se, u vikendu prije fašnika, kostimiranim likovima iz zagrebačke prošlosti oživljuje stalni postav, uz sudjelovanje svih djelatnika i brojnih prijatelja muzeja.«

Radno vrijeme MGZ-a dostupno je na poveznici: www.mgz.hr .

Više informacija o projektu Maske može se pronaći na www.mojmaksimir.com. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni