JA BiH – pet dana Sarajeva u Zagrebu

JA BiH – pet dana Sarajeva u Zagrebu

I ove godine Sarajevo dolazi u goste Zagrebu

Naime, od 7. do 11. rujna održat će se JA BiH festival, pod nazivom “5 dana Sarajeva u Zagrebu”. Na poznatim zagrebačkim lokacijama održavat će se predstave, filmske premijere i projekcije , koncerti, promocije knjiga i izložbe te popratna gastro druženja.

Prvi dan, srijeda 7. rujna – u Galeriji Velvet održat će se Urbani piknik pod vodstvom Vlatke Kolarović i Paole Orlić. Piknik uz tradicionalna bosanska jela zamišljen je kao uvod u ovogodišnji Festival. Uz ukusne zalogaje, u opuštenoj atmosferi vodit će se razgovor o kulturnim vezama Sarajeva i Zagreba. Istog dana u večernjim satima je koncert renomiranih glazbenika sopranistice Vedrane Šimić iz Tuzle i pijanista Darijana Ivezića iz Zagreba. U plesnom dijelu nastupa balerina Nadža Pušilo iz Udruženja umjetnika Bell Arte Sarajevo.

Drugi dan,  četvrtak 8. rujna – posjetiteljima će biti predstavljena “Sarajevo Film Academy film factory” kroz izbor studentskih filmova, uz najavu suradnje sa Zagreb Film Festivalom. Projekcija “Kino Metropolisa” počinje u 19 sati u Muzeju Suvremene umjetnosti. Za ljubitelje književnosti i pisane riječi, na kraju drugog dana Festivala održat će se promocija knjige Borisa Lalića. Književnu će večer moderirati Milana Vlaović (mjesto održavanja je Pivana, Ilica 222). Uz promociju knjige, tu je i kabare „Zabranjene priče –Crvenkapica“ u izvedbi Magacina Kabare Sarajevo.

Treći dan, petak 9. rujna – ispunjen je filmskom i glazbenom umjetnošću. U Kinu Tuškanac bit će prikazani dokumentarni filmovi „Opsada“ Remy Qourdan, Patrick Chavuler i „ U potrazi za snom“ Mladen Mitrović. Što se glazbenog dijela tiče, u Pivani nastupa grupa vrlo duhovitog imena “Billy Andol”, a sviraju funk.

Četvrti dan, subota 10. rujna – filmsku radionicu kreativnosti i mašte malog Magacina kabare koja će se održati u Kući Udruga Spajalica (Medulićeva 34/2), vodit će poznata bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović i redatelj Emir Kapetanović. Ova filmska radionica je namijenjena djeci. Osim filmske radionice, tu je i promocija slikovnice za djecu „Bajka o mjesecu“. U dijelu nemijenjenom za odrasle, u Galeriji Kranjčar bit će izložba u sklopu ciklusa Mentalni sklop / Bojan i Dalida Hadžihalilović / Enjoy Sara-Jevo, DESIGN TRIO, Razglednice iz Sarajeva 1993. Uvodnu riječ u izložbu održat će Feđa Vukić. Od 21. sat u kinu Tuškanac neće nedostajati zanimljivih filmskih projekcija.

Peti dan, nedjelja 11. rujna – za kraj Festivala dvije sjajne filmske projekcije: „ Smrt u Sarajevu“, film poznatog i nagrađivanog redatelja Danisa Tanovića i dokumentarni film “Skrivena premijera SFF 2016.”.

Kvalitetan i zanimljiv program jamči dobru zabavu ali i jačenje u smislu kulturnog povezivanja dvaju gradova.

Sarajevo, dobro nam došlo u Zagreb!

Naslovna fotografija: Sarajevo, tripadvisor.com

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni