Izvrsno jazz-orguljaštvo

Izvrsno jazz-orguljaštvo

Po ugođaju, koncert nas je vratio u vremena kada se nastojalo da glazba dopre ne samo do uma, već i srca slušateljstva

Predzadnji koncert u ovogodišnjem ciklusu Jazz Orkestra HRT-a, održan je 10. svibnja 2017. u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Pod intrigantnim engleskim nazivom »100 % Organic«. Radi se o večeri jazza u kojoj je Joe Kaplowitz napisao i aranžirao sve skladbe u kojima je on vrlo posvećeno svirao, jazzistima tako drage Hammond orgulje. A za kraj, priredio je i malo iznenađenje.

Izvrsna je ideja umjetničkog voditelja i dirigenta Andreasa Marinella što omogućuje članovima Jazz orkestra HRT-a da sami dirigiraju i izvode svoje skladbe. Izvrstan dokaz takve repertoarne politike A. Marinella bio je u prošloj sezoni koncert pod vodstvom trombinista M. Hausera.

U jednom od ranijih tekstova na stranica ovog portala, napisao sam da je najbolja životna odluka Joea i Lele Kaplowitz bila vraćanje Lele i dolazak Joea u ovu sredinu, 2006. To potvrđuje naš jedini pravi profesionalni jazz kritičar i promicatelje jazza, Davor Hrvoj. U programskoj je knjižici napisao: »Pijanist, orguljaš, tubist, skladatelj i aranžer Joe Kaplowitz jedan je od najtraženijih glazbenika na hrvatskoj jazz sceni«.

Prilika je da se najprije kaže nekoliko riječ o tom, za ovu sredinu sve dragocjenijem jazz glazbeniku prema podacima D. Hrvoja.

»Aktivno sklada, raspisuje aranžmane te nastupa i snima s mnogim uspješnim glazbenicima u regiji. U SAD nastupao je se brojnim istaknutim jazz glazbenicima (op. a.) od kojih se ovom zgodom izdvajaju dva imena: James Moody i David »Fathead« Newman. Nastupao je i u Bijeloj kući. Cijenjen je i na području klasične glazbe. Godine 2011. postao je članom kvinteta klasične glazbe Simply Brass u kojem svira tubu. S tim je sastavom 2012. nastupio na Juilliardu u New Yorku, 2013. na sveučilištu u Quebecu te 2015. na turneji po 7 gradova NR Kine. Godine 2017. osvojio je nagradu Porin za najbolju jazz skladbu pod nazivom Donna Lee is Pissed Off s albuma prvijenca sastava 4in3+1 pod nazivom Eat it, it’s still good«.

Izvedeno je 12 skladbi. Već je s prvom skladbom, bluesom Time to go stvoreno poticajno okruženje za koncert, u kojem je oduševljena publika, a vjerojatno i slušatelji Hrvatskog radija, uživala. Po ugođaju, koncert nas je vratio u vremena kada se nastojalo da glazba dopre ne samo do uma, već i srca slušateljstva. U programu su bile i skladbe za trio, odnosno mali orkestar. Orkestar je svirao standardno na visokoj razini s brojnim solistima. Ovom prilikom valja istaknuti gitaristu Elvisa Penavu.

Za kraj je slušateljima priređeno iznenađenje. U skladbi Wise is Water Blues nastupila je Kaplowitzova kćerka Lucija, kao plesačica stepa. Tako sada imamo cijelu obitelj vezanu uz jazz. Joea skladatelja, aranžera, dirigenta i multiinstrumentalista, mamu, jazz pjevačicu Lelu i najmlađu članicu te glazbeno nadarene obitelji, plesačicu Luciju.

Po stvorenom ugođaju, svi slušatelji dugo će pamtiti ovu orguljašku večer.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni