Izvrsni aranžmani i izvedbe Klausa Gesinga

Izvrsni aranžmani i izvedbe Klausa Gesinga

(Foto: Marija Štilinović / HRT)

Skladatelj, aranžer i multiinstrumentalist Klaus Gesing je sve izvedene skladbe sam napisao, aranžirao i predstavio se kao izvrstan solist na soprano saksofonu i bas klarinetu. Svoja je sola obogatio i elektronikom

Igor Čatić

Peti koncert u ovogodišnjoj sezoni Jazz orkestra HRT-a održan je 4. ožujka 2020. u „njihovoj“ dvorani, „Gorgoni“, u Muzeju suvremene umjetnosti. Na poziv umjetničkog voditelja ansambla Mirona Hausera, kao dirigent gostovao je njemački glazbenik Klaus Gesing. Kao vokalna solistica nastupila je naša ugledna vokalistica Lela Kaplowitz.

U svijetu postoji sve veći broj umjetnika, pa tako i onih kojima je osnovna preokupacija jazz. Među njima je teško izabrati pravog gosta koji će voditi ovaj ugledni orkestar. U ipak relativno skromnim financijskim uvjetima, M. Hauser bio je ovom prilikom sretne ruke. K. Gesing je poznati skladatelj, aranžer i multiinstrumentalist. Treba pridodati da K. Gesing koji trenutno živi u Austriji, predaje improvizaciju i saksofon na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu u Italiji.

Sve izvedene skladbe sam je napisao, aranžirao i predstavio se kao izvrstan solist na soprano saksofonu i bas klarinetu. Svoja je sola obogatio i elektronikom. Pokazavši publici svoje poznato produljenje loop-ova (petlji) koje stvara uživo, na čisto akustičnoj osnovi.

Lela Kaplowitz nastupila je u četiri skladbe koje je K. Gesing napisao na tekstove engleske jazz pjevačice i autorice Norme Winstone (1941.). Lela je svoje dionice izvela izvrsno u svom prepoznatljivom stilu.

(Foto: Marija Štilinović/HRT)

Na koncertu su slušatelji imali priliku upoznati poznatog aranžera i trombonista Jazz orkestra i kao vrsnog pijanista. U trenutcima kada je Joe Kaplowitz svirao tubu. Uspjehu koncerta doprinijeli su i svi članovi orkestra koji su izveli zahtjevna sola.

Publika je toplo primila K. Gesinga, osobito u bonus skladbi Lullaby for Max za koju je napisao i tekst.

Sve je bilo na svom mjestu. No izostao je onaj naboj koji potpuno preuzme slušatelja.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni