Izvozni deficit u Kinu lani je iznosio 518 milijuna dolara

Izvozni deficit u Kinu lani je iznosio 518 milijuna dolara

S hrvatske strane mogućnosti se vide u odluci kineske vlade da odobri kredite svojim poduzetnicima u iznosu od 10 milijardi dolara za ulaganja u srednjoj i jugoistočnoj Europi

U okviru posjeta kineskog gospodarskog izaslanstva iz Pekinga, u zajedničkoj organizaciji Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine – CCPIT (China Council for the Promotion of International Trade Beijing Sub-Council – CCPIT Beijing) i Komore Zagreb, u ponedjeljak je održana hrvatsko-kineska poslovna konferencija na kojoj su sudjelovali predstavnici 11 kineskih i tridesetak hrvatskih tvrtki. U ime Komore Zagreb skup je otvorio predsjednik te institucije dr. Zlatan Fröhlich, rekavši da Peking i Zagreb veže dugogodišnje prijateljstvo koje je potvrđeno i službenim Ugovorom o prijateljstvu iz 1995. godine. Uz to, 2001. godine Komore Pekinga i Zagreba potpisale su Ugovor o suradnji, čime su postavljeni temelji za daljnji razvoj poslovnih veza dvaju gradova na gospodarskom planu, u kulturi, znanosti i sportu.

Važnost ovog poslovnog susreta istaknuo je i Liu Yang, potpredsjednik Međunarodne trgovačke komore Pekinga, naglasivši interes kineskih tvrtki za uspostavljanje različitih oblika suradnje i širenje ekonomskih odnosa s hrvatskim partnerima

U pogledu jačanja gospodarskih odnosa dviju zemalja posebice je istaknuo interes za povećanje plasmana hrvatskih roba na kinesko tržište te naše prednosti za investiranje i poslovanje kineskih tvrtki u ovom dijelu Europe, s obzirom da je Republika Hrvatska članica EU-a, tržišta s više od 500 milijuna stanovnika. Važnost ovog poslovnog susreta istaknuo je i Liu Yang, potpredsjednik Međunarodne trgovačke komore Pekinga, naglasivši interes kineskih tvrtki za uspostavljanje različitih oblika suradnje i širenje ekonomskih odnosa s hrvatskim partnerima, a ujedno je pozvao Komoru i gospodarstvenike u poslovni posjet Pekingu.

U okviru ove poslovne konferencije održani su i individualni razgovori hrvatskih i kineskih tvrtki, među kojima su najvećim dijelom bile zastupljene investicijske tvrtke koje ulažu u industriju, energetiku, telekomunikacije, financijski sektor, kulturu i druga područja te tvrtke iz nekretninskog, turističkog i građevinskog sektora.

Inače, hrvatski izvoz u Kinu lani je iznosio 68 milijuna američkih dolara, dok je s kineskog tržišta uvezene robe u vrijednosti od 586 milijuna dolara. Sve veći je i interes kineskih turista za dolazak u Hrvatsku, tako da je u 2014. zabilježeno više od 60 tisuća dolazaka i oko 90 tisuća noćenja kineskih turista. S hrvatske strane, dodatne mogućnosti vide se i u odluci kineske vlade da odobri kredite svojim poduzetnicima u iznosu od 10 milijardi dolara za ulaganja u srednjoj i jugoistočnoj Europi, a na nedavno održanom Trećem sastanku šefova vlada NR Kine i zemalja sredmje i istočne Europe, najavljeno je i dodatnih tri milijarde dolara dostupnih u Fondu za ulaganja u srednjoj i jugoistočnoj Europi. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni