Izvori financiranja i komplicirana birokracija najviše zabrinjavaju buduće poduzetnike

Izvori financiranja i komplicirana birokracija najviše zabrinjavaju buduće poduzetnike

Plavi ured Razvojne agencije Zagreb mjesto je susreta osoba svih profila, godišta, znanja i iskustva. No jedno im je zajedničko. Žele svojim znanjem i proaktivnošću stvoriti svoju tvrtku, a ne odustaju čak ni u ovim nesigurnim vremenima

Kako doći do izvora financiranja za novu tvrtku? Koja je razlika između oblika j.do.o., obrta ili d.o.o.? Koji su dokumenti potrebni za otvaranje vlastitog biznisa te koliko će takva početna administracija trajati? Naveli samo neka od pitanja koja zanimaju svakog poduzetnika pri pokretanju vlastitog poslovanja, kada se često nemaju kome obratiti za pomoć pa su prepušteni sami sebi u pokušavanju usvajanja svake sitnice naše birokracije.

Tamara Didak, voditeljica plavog ureda
Tamara Didak, voditeljica plavog ureda

Pri tome im može pomoći Plavi ured, odjel Razvojne agencije Zagreb koji nudi odgovore na slične nedoumice, a radi se o mjestu podrške za male i srednje, sadašnje i buduće poduzetnike, obrtnike i sve zainteresirane pojedince. Njihove aktivnosti i usluge su besplatne, a podijeljene su u četiri skupine: edukacija, savjetovanje, programi potpore i promicanje poduzetničke kulture.

„Komunikacija i druženje s pojedincima koji su već poduzetnici ili žele to postati može biti izrazito motivirajuće. Na taj se način mogu spriječiti ili izbjeći brojni problemi, razgovorom uvijek saznate nešto novo, a najvažnije je da tada shvatite da i druge zabrinjavaju isti problemi kao i vas, da i ostali rade po cijele dane i noći, da se prijavljuju na razne vrste potpora koje nekada ne dobiju, ali u tome nisu sami“, otkrila nam je Tamara Didak, voditeljica Plavog ureda.

Kako do razvojne tvrtke?

Svakog tjedna organiziraju seminar Start-up akademiju koja traje tri dana, a često je popunjen čak i mjesec dana ranije. Nakon završenog osnovnog modula polaznici se mogu prijaviti i na specijalističke seminare. Za dobivanje certifikata potrebno je završiti osnovni poduzetnički seminar i dva specijalistička po vlastitom izboru. Uspješnim završetkom programa polaznici dobivaju certifikat o završenoj Start-up akademiji. Program provode u suradnji s agencijom HAMAG-BICRO.

Tijekom edukacije stručnjaci pomažu polaznicima u upoznavanju s pravnim okvirima poslovanja, mogućim izvorima financiranja putem europskih fondova ili potpora za samozapošljavanje, a poduzetnici mogu naučiti osnove prodaje, prava, financija, marketinga i upravljanja ljudskim potencijalima, što je potrebno u gotovoj svakoj tvrtki.

Provjerili smo tko sve pohađa akademiju te u čemu im ona može pomoći.

„Putem Akademije saznajemo puno informacija koje su nam potrebne za samo otvaranje, a nakon toga i u samom radu poput financija ili zakonodavnog okvira. Na jednom mjestu doznajem sve što mi treba te kako takve stvari zbilja funkcioniraju u stvarnosti“, rekao nam je Tomislav Dlesk, koji je trenutno nezaposlen, a svoju ideju želi konkretizirati putem vlastitog biznisa.

Žele pokrenuti svoj posao

Plavi-ured-savjetovanjeAkademiju i savjetovanja pohađaju i zaposlene osobe koje jednoga dana žele pokrenuti svoj posao ili se usavršiti na dosadašnjoj poziciji, puno je mladih koji nemaju mogućnost zapošljavanja, ima i starijih osoba koje su nedavno dobile otkaz no on ih nije zaustavio u ostvarivanju velikih planova. Znači, to je mjesto susreta svih profila, godišta i iskustva, a njihovom interakcijom stvara se jedna poticajna atmosfera.

Nada Miličić diplomirala je ekonomiju, nikada nije radila u struci već je pronalazila sitne poslove samo kako bi se nakratko uspjela financirati. Možemo reći da se radi gotovo u uobičajenoj situaciji, pogotovo kod mladih u Hrvatskoj. Sada je odlučila otvoriti svoju firmu. „Trenutno su mi potrebne informacije o pokretanju posla, nisam znala od kuda krenuti pa sam se prijavila na seminar u Plavom uredu. Pri tome su mi najveća zapreka financije, a zatim birokracija jer ima puno sitnica za koje treba vremena i strpljenja za usvajanje“, otkrila nam je Nada.

„Nastava“ je interaktivna jer u njoj svi sudjeluju, svatko može pitati ono što ga zanima ili mu stvara probleme, a nakon završetka predavanja polaznici često ostaju u kontaktu s predavačima kako bi im pomogli tijekom budućeg poslovanja.

Nesigurne poduzetničke vode

 „Na Akademiji saznamo izuzetno dobre i konkretne informacije, realno nam prikazuju na što treba paziti prilikom ulaska u poduzetničke vode u ovom nesigurnom gospodarskom okruženju u kojem se nalazi Hrvatska“, otkriva Zdenka Vužić, nezaposlena inženjerka željezničkog prometa. Iako u staroj dobi i dalje želi raditi i usavršavati svoje vještine i znanja. „Plavi ured daje bolju perspektivu te mi pomaže da prepoznam moje resurse te jesam li u prednosti ako imam maslinik na moru ili vikendicu na Mrežnici. Možda se odlučim za otvaranje posla u turizmu, a znam da ću imati stotine zakonskih i podzakonskih akata koji će me spriječiti, a ured mi pomaže da se to izbjegnem“.

Budući poduzetnici: Nada Miličić, Tomislav Dlesk i Zdenka Vužić
Budući poduzetnici: Nada Miličić, Tomislav Dlesk i Zdenka Vužić

Plavi ured Razvojne agencije Zagreb službeno je otvoren 27. veljače 2015., a do sada je 284 polaznika pohađalo 21 seminar, a održano je i oko 300 savjetovanja. No koliko je zbilja onih koji su se odlučili za taj veliki korak i krenuli za svojim idejama?

Grad Zagreb izdvaja za samozapošljavanje

„Od ukupno 400 osoba za koje je Grad Zagreb 2014. izdvojio sredstva za samozapošljavanje u ovom trenutku velika većina tih osoba i dalje posluje. I dalje im pomažemo, a svaka tri mjeseca ih pratimo da provjerimo idu li u dobrom smjeru“, objasnila nam je Didak.

Polaznici seminara prilično su zainteresirani za programe samozapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji ih financira s 25 tisuća kuna tijekom prve godine rada. U tih godinu dana trebali bi „pohvatati sve konce“ kako bi mogli samostalno privređivati na tržištu. To sigurno nije laka zadaća, a povremena kontrola i ukazivanje na mogući krivi smjer od strane Ureda svakome bi trebalo pomoći.

„Poduzetnici nam često kažu da se vjerojatno ne bi upuštali u ogroman pothvat pokretanja svojeg poslovanja, da su slučajno znali što ih sve čeka prilikom otvaranja i u prvoj godini rada. Mi smo tu da im olakšamo stvaranje početnih koraka“, zaključuje voditeljica ureda.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni