Izražavanje kreativnog pogleda na svijet tijekom StrossArta

Izražavanje kreativnog pogleda na svijet tijekom StrossArta

U opuštenoj atmosferi sudionici nauče puno toga o umjetnosti, ali i povijesti Zagreba, pa su ovakva duženja spoj kreativnosti i predstavljanja grada na originalan način

Kulturnu i prirodnu ljepotu Gornjeg grada tijekom ljeta upotpunjuju djela zagrebačkih umjetnika, koja se nerijetko izrađuju na licu mjesta, a svoj izražaj i pogled na svijet mogu pokazati i svi građani i turisti tijekom svakodnevnih radionica u sklopu Gornjogradske likovne kolonije, odnosno Strossarta.

Radionice se održavaju svakog dana od 17 do 20 sati, te su besplatne za sve sudionike, kojima je omogućen materijal za radionice i profesionalno vodstvo, a svaki polaznik svoj rad može ponijeti sa sobom.

„Sudionici radionica se razlikuju svaki dan, jedan dan su to samo djeca, drugi put su turisti, a treći put spoj svih. Jako je puno turista koji dolaze razgledavati Gornji grad i posjetiti Ljeto na Štrosu pa se tako pridruže našim radionicama“, otkrio nam je Juraj Vuglač, voditelj StrossArta.portreti strossart

U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Turističke zajednice Grada Zagreba radionice traju do rujna, tako da je još mnogo zanimljivih događaja pred nama, a samo jedna od takvih manifestacija je oslikavanje platna od 10 metara kada svatko može nešto nacrtati i ostaviti trag na svoj način, a održat će se 16. kolovoza. Uz to, bit će tu mnoštvo radionica različitih tehnika – sgraffita, crtanja portreta, izrada figurica od kartona…

„Turisti su oduševljeni i moram priznati da radionicama pristupaju s više entuzijazma i zainteresiranosti od naših domaćih građana. Primjerice, jedna grupa gostiju iz Južne Koreje samo je poslušala upute i uzela svoje papire s alatima te su se raširili po cijelom Gornjem gradu. Crtali su svoj pogled na okruženje koje je zaista bogato, a na kraju radionice smo ih čak morali i tražiti“, opisuje nam anegdotu Vuglač.

Gornji grad kao inspiracija

Posjetili smo radionicu kada su polaznici na istrgnutim stranicama iz časopisa bojom i vizualno zanimljivim sadržajima stvarali novu nadrealističnu sliku. U opuštenoj atmosferi sudionici nauče puno toga o umjetnosti, ali i povijesti Zagreba, pa su ovakva duženja spoj kreativnosti i predstavljanja grada na originalan način, a najljepši suvenir za turiste je sigurno onaj kojeg su sami izradili u ugodnom društvu.

Voditelji radionica se izmjenjuju, a bilo je tu mnogo zanimljivih uradaka, poput izrade autoportreta, zatim radionice „molekula“ kada se geometrijski oblici koje su izradili polaznici ugrađuju u zajedničku molekulu. Polaznici su također na magnetima ili bedževima oslikavali motive Gornjeg grada te izrađivali djela otiskivanjem pomoću krumpira.

„Većina radionica je za sve, a ne samo za djecu. No ako već neka ozbiljnija tema, onda svejedno imamo spremne alate za klince, znači bez prisustva roditelja ne dopuštamo škare i slično. Tako da je svako naše druženje za sve uzraste“, kazao je voditelj.

Uz StrossArt, svakodnevno se mogu razgledati originalni radovi članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Njihova je zložba otvorena svakim danom od 11:00 do 17:00 sati, a umjetnici na licu mjesta stvaraju svoje radove pod inspiracijom Gornjeg grada.

I.Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni