Izraelski znanstvenici razvijaju novi sustav za prikupljanje pitke vode iz zraka

Izraelski znanstvenici razvijaju novi sustav za prikupljanje pitke vode iz zraka

Desalinizacija morske vode pomoću reverzibilne osmoze je potencijalni izvor pitke vode, ali se ne može primjenjivati u zemljama koje nemaju izlaz na more

Znanstvenici na izraelskom Institutu za tehnologiju u Haifi su predložili inovativni sustav za prikupljanje pitke vode iz zraka. Snimanje vlažnosti zraka nije novi izum sam po sebi, jer generatori atmosferskih voda za komercijalnu i kućnu uporabu već postoje. No, ono što zbilja jest novo je uređaj koji zahtijeva manje energije za proizvodnju visokokvalitetne vode iz zraka u odnosu na postojeće sustave, stoji u znanstvenom izvješću u časopisu Američkog kemijskog društva “Environmental Science & Technology”.

U atmosferi se nalazi vodena para u količinama usporedivim sa svim površinskim i podzemnim vodama na planetu. No, sadašnji strojevi koji prikupljaju vodu iz atmosferskog spremnika imaju određena ograničenja.  Oni se koriste električnim rashlađivačima zraka koji ujedno kondenziraju paru pri čemu se troši velika količina energije. Novi sustav dizajniran od strane izraelskih znanstvenika koristi tekuće sredstvo za sušenje koje prvo izdvaja vodenu paru iz zraka, a zatim slijedi hlađenje pare. Njihovi izračuni pokazuju da bi takav pristup trebao uštedjeti energiju od 20 do 65 u odnosu na postojeći standardni sustav.

Prema onome što stoji u znanstvenom izvješću,vidi se da je faza sušenja tj. izdvajanja tekućine (LSD) zapravo faza koja je integrirana u atmosfersko prikupljanje vlage (AMH). Takav sustav može raditi u različitim uvjetima ako govorimo o zaštiti okoline, koristeći se niskim energetskim stupnjem ili solarnim grijanjem kao dodatnim izvorom energije. Takve tehničke performanse čini ovaj sustav superiornim.

Desalinizacija morske vode pomoću reverzibilne osmoze je potencijalni izvor pitke vode, ali se ne može primjenjivati u zemljama koje nemaju izlaz na more. Osim toga, desalinizacija zahtijeva velike kapitalne investicije u cjevovode i crpnu infrastrukturu, a skupo je i održavanje. Atmosferska vlaga je dostupna posvuda.

Nadalje, atmosfera sadrži oko 13.000 kubičnih kilometara svježe vode, a 98 posto od toga dolazi u obliku vodene pare. Para treba biti kondenzirana u tekuću vodu. Postojeći sustavi za prikupljanje atmosferske vlage (AMH) imaju električne rashlađivače za kompresiju i ekspanziju. Međutim, ono što bi znatno uštedjelo energiju je to kad bi se prvo izdvojila para iz zraka, prije nego što uđe u kondenzator, što bi značilo da bi se samo izdvojena para hladila.

Novi izraelski sustav odvaja vodenu paru iz zraka pomoću tekućeg sredstva za sušenje. Sredstvo za sušenje apsorbira vodenu paru koja može biti oslobođena pomoću sunčeve topline.

Odvajanje tekućine tj. isušivanje pare (LDS) podsustav je dizajniran za kontinuirani rad u zatvorenom ciklusu, a proizvod ovog podsustava je čista vodena para, koja se zatim kondenzira u standardnom rashladnom sustavu bez opterećujućeg hlađenja zraka.

Općenito, u kombinaciji LDS-AMH sustava očekuje se ušteda do 65 posto energetskih troškova proizvodnje vode u odnosu na postojeće standardne sustave.

Još jedna vrlo važna prednost, voda koja izlazi iz LDS-AMH sustava je bez zračnih bakterija jer zavojnica kondenzatora ne dolazi u dodir sa zrakom iz okoline, već samo sa čistom parom koja u sebi ne sadržava ni sredstvo za isušivanje.

M.F.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni