Izrađuje se strategija za upravljanje nekadašnjim prostorima Gredelja i Zagrepčanke

Izrađuje se strategija za upravljanje nekadašnjim prostorima Gredelja i Zagrepčanke

 „Svetice moraju ostati otvorene za građane i za ostale sportaše. No, postoji puno nejasnoća. Recimo u sadašnjem GUP-u na tom prostoru je zabilježen Rukometni dom. Ima puno nejasnoća u svezi Svetica“, zaključio je HDZ-ovac Mario Župan

Na današnjoj 11. sjednici Odbora za komunalno gospodarstvo Gradske skupštine Grada Zagreba pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu skrb i invalide, Marinka Bakula Anđelić podnijela je Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti za 2013. iz Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015. za 2013. Zvanu Brumnića (SDP) i Marija Župana (HDZ), članove Odbora zanimalo je može li Grad Zagreb natjerati privatnike da prilagode objekte osobama s invaliditetom te da li se Grad kod zapošljavanja u svoje institucije pridržava kvote o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

„Snimili smo situaciju na preko 3 000 objekata što privatnih, što gradskih, ali i onih koji su u državnom vlasništvu u Gradu Zagrebu. Što se tiče Grada tu je najbolja situacija, međutim postoji puno državnih institucija koje nisu prilagođene osobama s invaliditetom. Nažalost gradski uredi se ne mogu miješati u privatno vlasništvu. Što se tiče zapošljavanja osoba s invaliditetom u gradskim službama, onda ću kao pozitivan primjer istaknuti Zagrebački holding, a u gradskoj upravi još uvijek nismo snimili postojeće stanje. To je posao koji je pred nama“, zaključila je Bakula Anđelić.

Slabo korištenje EU fondova

Brumnić je kritizirao neke djelove podnesenog Izvješća o radu gradonačelnika od 2. lipnja do 31. prosinca 2013. Kritizirao je činjenicu kako je gradski Ured za programe i projekte Europske unije ustanovljen tek u rujnu. „Znalo se puno prije kako će Hrvatska ući u Europsku uniju. Nisam siguran koliko je uopće novaca iz fondova do sada povučeno“, rekao je Brumnić.

„Napravilo se koliko se moglo. Nije se baš moglo puno do sada napraviti zbog činjenice kako je sve do nedavno Grad Zagreb bio u nepovoljnoj poziciji zbog relativno visokog BDP-a i zbog toga što je bio dio regije koja je spadala u relativno razvijenu, no novim preustrojem i podjelom Hrvatske na dvije regije vjerujem kako će Zagreb moći aplicirati za više projekata nego što je to bio slučaj do sada“, pojasnila je zamjenica pročelnika Stručne službe gradonačelnika, Dianora Kobia Lulić. Na pitanje članova Odbora za koje se projekte do sada Zagreb prijavio, Kobija Lulić nije znala odgovoriti, a predsjednik Odbora Vladimir Ferdelji zatražio je da se Odboru dostavi izvještaj o tome.

Članovi su raspravljali i o pitanju opravdanosti kupovine zemljišta Tvornice željezničkih vagona Gredelj i bivše mesne industrije Zagrepčanka. Brumnić i Župan su zaključili kako se to napravilo kako bi se izvukao iz financijskih problema Zagrebački holding.  Župana je zanimalo da li postoji strategija upravljanja tim zemljištom i kakvi su planovi Grada s tim prostorom. „Grad je kupio ta zemljišta po cijeni koju su tada ustvrdili vještaci. Tržišna cijena se mijenja iz dana u dan i ovisi o gospodarskim prilikama. Mislim da je kupoprodaja tog zemljišta bila financijska injekcija za Holding“, ustvrdio je Ferdelji, a predstavnici gradskog ureda su pojasnili kako se radi na izradi strategije za upravljanje tim prostorima.

Svetice-nepoznanica za sve

Klub gradskih zastupnika SDP-a tražio je od Odbora Informacija o stanju i događanjima na SRC Svetice. „Mi smo pokušali ovu točku staviti na dnevni red prošle sjednice Gradske skupštine. Radi se o vrijednom zemljištu i mislim da je nekorektno da se prostori koji služe građanstvu pretvaraju u prostore koji će služiti pojedincima. Nisam protiv razvoja vrhunskog sporta, no važan je dijalog s građanima o tom pitanju“, rekao je Brumnić. „Danas nemamo o čemu raspravljati jer nemamo dokument. Svetice moraju ostati otvorene za građane i za ostale sportaše. No, postoji puno nejasnoća. Recimo u sadašnjem GUP-u na tom prostoru je zabilježen Rukometni dom. Ima puno nejasnoća u svezi Svetica“, zaključio je Župan.

(V. Vu)