Izrada prometnog Master plana između Zagreba, Zagrebačke  i Krapinsko-zagorske županije

Izrada prometnog Master plana između Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije

Kroz prvu fazu Master plana utvrdit će se stanje prometnog sustava, s posebnim naglaskom na unapređenje javnog prometa, a potom će se kroz drugu fazu izraditi i odabrati najprihvatljivija rješenja te definirati konkretne mjere

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i direktor Integriranog prometa zagrebačkog područja Ivan Miličević u utorak su potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu prve faze Master plana prometnog sustava grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije – Analiza postojećeg stanja i razvoj prometnog modela.

Vrijednost ovog ugovora je nešto više od 15 milijuna kuna, od čega će se 85 posto sredstava osigurati iz fondova Europske unije, a preostalih 15 posto osigurat će Grad Zagreb, Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija.

Kroz prvu fazu Master plana utvrdit će se stanje prometnog sustava, s posebnim naglaskom na unapređenje javnog prometa, a potom će se, kroz njegovu drugu fazu izraditi i odabrati najprihvatljivija rješenja te definirati konkretne mjere iz područja prometa i prometne infrastrukture s ciljem integriranja svih vrsta prometa.

„Ovaj ugovor jedan je od deset koje potpisujemo s krajnjim korisnicima koji su uspješno prošli put aplikacije za bespovratna sredstva iz EU fondova“, rekao je ministar Hajdaš Dončić, dodavši da su temelji za financiranje projekata urbane i regionalne mobilnosti postavljeni lanjskim usvajanjem Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske, kojom je, po prvi puta, definiran sektor gradske, prigradske i regionalne mobilnosti.

Master plan je ujedno preduvjet da se projekti gradske, prigradske i regionalne mobilnosti mogu kandidirati za sufinanciranje iz fondova Europske unije.

Prisustvujući potpisivanju ugovora, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je da ga raduje što je projekt, za kojega se osobno zalaže još od 2001. godine, ušao u „ozbiljnu fazu“. „Javni prijevoz na području županije trenutno nije dobar. Master plan je izuzetno bitan kako bismo dobili analizu ukupnog prometnog stanja u ovoj regiji te modele integriranog prijevoza. Dokumentacija koju sada imamo nije na toj razini razrade“, rekao je župan.

Prometni sustavi grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije u dosadašnjim razvojnim dokumentima nisu sagledavani kao cjelina, što je rezultiralo neujednačenim razvojem prometne infrastrukture i upravljanjem prometnim procesima, posebno u području javnog prijevoza. To je dovelo do toga da se na ovome području čak 60 posto putovanja obavlja osobnim vozilima. Posljedica toga su prometna zagušenja, smanjena sigurnost prometa, buka i veće koncentracije ispušnih plinova, a što u konačnici utječe na smanjenje kvalitete života i konkurentnosti gospodarstva regije. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni