“Izostanak ulaganja u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče tek je ‘slatka muka'”

“Izostanak ulaganja u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče tek je ‘slatka muka'”

Uoči Gradske skupštine u ponedjeljak je održana tematska sjednica Odbora za zdravstvo glede Psihijatrijske bolnice Vrapče. O rezultatima same bolnice razgovarali smo sa Vjekoslavom Jelečem, pročelnikom za zdravstvo, ali i ravnateljem spomenute zdravstvene institucije, Vlado Jukić.

Jeleč je kazao kako je upravo Vrapče jedna od najdugovječnijih bolnica s tradicijom starom 138 godina te jedna od vrhunskih ustanova. Smatra kako je ona osim po tradiciji, ta bolnica poznatija po znanstveno-istraživačkom radu, ali i načinu postupanja prema pacijentima. Kaže kako trenutno najveći problem predstavljaju nove investicije te izgradnja takozvane osmice za psihogerijatriju te pritom nadodaje: “U planu izgradnje je i forenzička psihijatrija, no treba naglasiti da se u ovoj bolnici sjajno radi i posluje. Mi smo u Gradu iznimno ponosni na njih i dalje ćemo ih podržavati”.

Na njegove riječi se nadovezao najdugovječniji ravnatelj jedne zagrebačke bolnice Vlado Jukić. Upravo je on na čelu ove bolnice punih dvadeset i četiri godine. Kao najveći problem izdvojio je slaba ulaganja u zdravstvo. Drži da cijelo zdravstvo funkcionira na principu izdržljivosti tako da se i u istim problemima nalazi i bolnica Vrapče. Pritom kaže: “Svi mogu biti zadovoljni našim radom te da svoje račune plaća na vrijeme, iako smo u dugu od prošle godine od pet milijuna kuna”.

Nadodaje kako je gubitak nastao kao posljedica proračuna od prije deset godina te je pojasnio kako je jedan od glavnih razloga i povećanje plaća u prošloj godini za pet do šest posto. Ipak, reći će da su investicije tek “slatka muka” te da će se sa njima moći nositi. Osvrnuo se ravnatelj i na svoju dugovječnu poziciju na čelu bolnice Vrapče. Kazao je kako ne zna treba li se time pohvaliti ili bi se trebao zamisliti na tom činjenicom. Mišljenja je da nije nimalo jednostavno ostati na čelu svih ovih godina te da su se za vrijeme njegove vlasti mijenjali gradonačelnici, ministri, no da to samo pokazuje kako je ozbiljno radio svoj posao i da se trudio imati uvid u rad same bolnice.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni