Iznimke potvrđuju pravilo

Iznimke potvrđuju pravilo

Uz već poznatu činjenicu kako je svatko od nas najbolji izbornik nogometne reprezentacije, odjednom smo svi postali epidemiolozi, virolozi i medicinari. Pojedinačna se iskustva i spoznaje dijele putem društvenih mreža, nadodaju se pojedinosti i u tom šumu komunikacija nije se lako snaći

Žarko Delač

Žarko Delač

O kibernetičkom kriminalu i štetnim utjecajima ove suvremene pošasti na najmlađu populaciju raspravlja se i upozorava godinama. Unatoč tome, u posljednje dvije godine dok traje svjetska borba s koronavirusom dodatno je razgolićena negativna uloga interneta i društvenih mreža. Pri tome čini se kako je trenutačno najveći problem poplava neistinitih, lažnih ili nestručnih informacija koje prosječnog korisnika potpuno zbunjuju. Osobito onih koji plasiraju protivnici svega što nam u svakodnevnoj borbi protiv virusa, koji nam je potpuno izmijenio svakodnevicu, propisuje struka i državne institucije.

Tako smo, uz već poznatu činjenicu kako je svatko od nas najbolji izbornik nogometne reprezentacije, odjednom svi postali epidemiolozi, virolozi, medicinari i odlični poznavatelji ljudskog tijela i biologije. Pojedinačna se iskustva i spoznaje dijele putem društvenih mreža, nadodaju se pojedinosti i u tom šumu komunikacija nije se lako snaći. Pri tome treba priznati i kako su pojedini potezi političara pridonijeli tom rašomonu iako su nepredvidivost i brojne nepoznanice u ovoj situaciji svojevrsna olakotna okolnost za pogreške.

Osobito kad i najveći stručnjaci koji objavljuju knjige i članke u znanstvenim časopisima priznaju kako je i za njih ova situacija novina te se moraju svakodnevno educirati. Stoga brojne činjenice i »provjerene« informacije na internetu treba uzeti u obzir s oprezom te imati na umu da su mnoge od njih lažne i znanstveno neutemeljene.

Vratimo se knjigama

Upravo ta činjenica treba nam biti poticaj da pozornost obratimo na knjige i priključimo se kampanji čitanja. Tko se doista želi educirati najbolje je da se vrati u ne tako davnu prošlost i učlani u prvu knjižnicu ili registrira na stručne i znanstvene mrežne stranice. Društvene mreže treba prepustiti razonodi i zabavi ili onima koji jednostavno uživaju prateći živote drugih osoba. Tako se ponovno dokazuje ispravnost teze da je jedino promjena konstanta u ljudskom životu i to ovog puta u korist knjiga i čitalačke publike.

No kako iznimke potvrđuju pravilo mogli smo se uvjeriti prigodom nedavnih unutarstranačkih izbora u SDP-u. Tako smo u jednoj njihovoj zagrebačkoj organizaciji mogli na zidu primijetiti fotografiju maršala Josipa Broza Tita. Za neke je vrijeme očigledno stalo i promjene su nepoželjne, ali srećom one se ipak ne mogu zaustaviti. Da tome nije tako još bi se koristili parnim strojem ili se jednostavno ne bi cijepili protiv difterije i tuberkuloze, tetanusa, hripavca poliomijelitisa, ospica, rubeole, parotitisa, hepatitisa B i Haemophilus influenzae tipa B.

I naravno brojni ovisnici o društvenim mrežama i igricama, influenceri i slični korisnici tehnološke i informatičke revolucije ostali bi zakinuti. Naravno, ako ne bi koristili dimne signale, sunčevi odraz ili telegraf!

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni