Izniman glazbeni događaj

Izniman glazbeni događaj

(Foto: Dinko Bažulić / HRT)

Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda, otvorio je ovogodišnju sezonu na najbolji mogući način. Autorskim koncertom glasovitog hrvatskog skladatelja Alfi Kabilja.

Prvi koncert Tamburaškog orkestra HRT-a u ovoj sezoni, pod općim naslovom U ozračju tambure, održan 22. listopada 2017. u dvorani Zvonimir Bajsić. Bio je jedinstveni događaj u njegovom dosadašnjem radu. I u potpunosti je opravdao mišljenje zašto HRT treba svoja tri orkestra i jedan zbor. Samo Tamburaški orkestar HRT-a može pripremiti takav koncert. Večer svestranog hrvatskog skladatelja, ali ipak najpoznatijeg po brojnim mjuziklima, Alfi Kabilja, može se ostvariti samo voljom i znanjem domaćih umjetnika. Taj koncert bio je ujedno i odgovor svim političarima koji misle da je ono što pripada pod zajednički naziv Glazbena proizvodnja HRT-a, koju tako uspješno vodi već niz godina Ivana Kocelj, suvišno. Ne, to je nemjeriv doprinos Glazbene proizvodnje hrvatskoj kulturi. Usporediv s nizom jedinstvenih događaja poput snimanja prve hrvatske opere V. Lisinskog, Ljubav i zloba ili Haydnovih Godišnjih doba.

Trebalo je osmisliti kako skladateljski opus barda hrvatskog mjuzikla Alfi Kabilja prilagoditi Tamburaškom orkestru. Pa i uz dodatak trube. I to njegove brojne „nezaboravne uspješnice koje su već odavno postale su vječne melodije na našim prostorima, tog velikog maestra jednog je od najpopularnijih hrvatskih skladatelja, aranžera i neponovljivog instrumentatora, dirigenta i producenta, cijenjenog i izvan naših granica. Autora glazbe za više od 40 filmova, brojnih TV serija i kazališnih predstava… U ZAMP-ovoj bazi podataka prijavljeno je njegovih 1000 i nešto skladbi…“, kako je to napisao dirigent S. Leopold.

A Alfi Kabiljo je u programu napisao:„Kada mi je maestro S. Leopold predložio autorski koncert, jako sam se dvoumio znajući kakav je to veliki projekt, obzirom na moj veliki i uspješan opus, a još više na težinu produkcije zbog uključenih protagonista i novih aranžmana. … Sve treba biti veselo i zafrkantski. I bilo je.

Tom uspjehu pridonijeli su gosti: Jasna Bilušić, Mila Elegović, Zrinka Posavec, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Max Hozić, Adalbert Turner te Đani Stipaničev, Boris Pavlenić i Krunoslav Kićo Slabinac. Posebnost, Vedran Kocelj, prva truba Simfonijskog orkestra HRT-a

Započelo se i završilo izvođenjem poznatih skladbi u izvođenju okteta ili noneta Tko pjeva, zlo ne misli, Whisky, votka, gin, Oda pivu itd. Stvoren je ugođaj koji je omogućio uspješne nastupe pojedinaca i V. Kocelja na trubi. Veliki uspjeh postigla je skladba A. Kabilja i D. Britvića Tvoja zemlja u interpretaciji Đani Stipaničeva. Završetak je bila skladba Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Jalta, Jalta. Sigurno najuspješnijeg mjuzikla A. Kabilja. A bila je i jedna praizvedba, zafrkantski intoniran Komarac.

Bila je to večer za pamćenje, ne samo ljubitelja vrsnog Tamburaškog orkestra HRT-a i njegovog dirigenta S. Leopolda. To je večer za pamćenje hrvatske kulture.

Vinko Rabačević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni