“Izmjenama GUP-a pogoduje se investitorima, a ne građanima Zagreba”

“Izmjenama GUP-a pogoduje se investitorima, a ne građanima Zagreba”

(Foto: Ilustracija)

Gradska zastupnica Rada Borić je rekla da GUP na idućoj sjednici Skupštine mora „pasti“ jer se njegovim promjenama krši nekoliko zakona – Zakon o graditeljstvu, Zakon o prostornom uređenju i planiranju, Zakon o sportu, Zakon o pravima na pristup informacijama te Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi

Zagrebačka Gradska skupština trebala bi na idućoj sjednici, koja će se održati 10. srpnja, raspravljati između ostalog i o izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP), a članovi Kluba zastupnika Lijevog bloka u srijedu su na konferenciji za novinare u Starogradskoj vijećnici najavili da će se izjasniti protiv stavljanja te točke na dnevni red. Oni smatraju da su predložene izmjene GUP-a nezakonite.

„Vijećnici gradskih četvrti dobivaju izmjene GUP-a bez ikakvih studija i moraju odlučivati o nečemu, a ne znaju što je. Uočljive su izmjene vezane za Zagrebački velesajam i Hipodrom, čime se oni uništavaju ne bi li se po uzoru na Aleksandra Vučića radio zagrebački Beograd na vodi ili Zagrebački Manhattan. Neprihvatljivo je da temeljem nepotpunih materijala vijećnici moraju donijeti odluku kako bi se ubrzalo da se točka nađe na dnevnom redu sjednice“, rekao je Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je NAŠ.

Naglasio je da izmjena GUP-a kojom se pogoduje investitoru iz Dubaija podsjećaju na izmjenu koja je već bila na sjednici Skupštine u srpnju 2007. godine, a čime se pogodovalo Tomi Horvatinčiću.

„Slične izmjene kojima se pogoduje investitorima imali smo tada, a imamo i sada. Imamo situaciju da investitori traže što žele i prema njihovim željama se mijenja GUP“, tvrdi Tomašević.

Zastupnica Nove ljevice Rada Borić je rekla da GUP na idućoj sjednici Skupštine mora „pasti“. Naime, promjene GUP-a krše nekoliko ključnih zakona, kao što je Zakon o graditeljstvu, Zakon o prostornom uređenju i planiranju, Zakon o sportu, Zakon o pravima na pristup informacijama te Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi.

„Javna rasprava vezano za GUP koja se dogodila 2017. godine je donijela primjedbe na koje nije bilo odgovora. Sada se zbog velikih izmjena prema pravnoj proceduri GUP ponovno treba vratiti na javnu raspravu”, kaže Borić.

Dodala je da građani i struka nisu tražili da se uništi zelena zona Hipodroma i zelena zona uz Savu te je istaknula da su takvi prijedlozi došli kako bi se pogodovalo investitorima, a ne građanima.

„Struka, arhitekti, povjesničari umjetnosti su protiv takvog netransparentnog i nepogodnog GUP-a koji će oduzeti zelenu površinu građanima Zagreba“, poručila je Borić.

Zastupnik Radničke fronte Zaltko Nikolić je ustvrdio kako je očito da je GUP iskorišten “kao predradnja za neke blago rečeno upitne poslove”.

„U njega su ubačene prenamjene koje se protive javnom i društvenom interesu. Ovdje govorimo o prenamjeni zemljišta Hipodroma, dijela Velesajma i NK Lokomotive u zemljište mješovite namjene”, izjavio je Nikolić i dodao da se GUP se na tom terenu najednom mijenja zaobilaženjem zakonski predviđene strukture. Upozorio je da ovo nažalost nije prvi put da se javni prostor daje takozvanim investitorima, a zapravo tajkunima koji žele brzo i jeftino zaraditi te je dodao da se stalno pogoduje nekome, a ovaj put tvrtki Eagle Hills.

Naglasio je da Hipodrom i Velesajam su građeni u jednom drugom sistemu u kojem su imali potpuno društvenu namjenu, a tako treba biti i danas, da se Hipodrom otvori za što šire i besplatno korištenje stanovništvu, dok hale Velesajma trebaju služiti za reprezentaciju domaće privrede.

„Tu je i pitanje odnosa Grada prema zelenim površinama koji je katastrofalan. Svaka zelena površina umjesto da se smatra bogatstvom trenutno se u Uredu gradonačelnika gleda kao dobra poslovna prilika“, ustvrdio je Nikolić.

Svibor Jančić (Za grad) je rekao da se izmjenama GUP-a otvara mogućnost izgradnje javne garaže u Donjem gradu što je prethodni GUP spriječio. Dodao je da se u svim zapadnoeuropskim državama promet miče iz centra grada koji je zona za pješake i zelena zona, a ako se izgradi javna garaža u centru Zagreba to će značiti dovođenje novog prometa.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni