Izmjena GUP-a povučena sa sjednice zagrebačke Gradske skupštine

Izmjena GUP-a povučena sa sjednice zagrebačke Gradske skupštine

Bandić je najavio da će se pravnim i političkim sredstvima boriti protiv arbitrarne odluke bivše ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak- Taritaš koja je kako je rekao stavila „šapu“ na Grad Zagreb

Gradonačelnik Zagreba u utorak je u utorak navečer u Gradskoj upravi održao izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj je objavio da se prijedlog izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) povlači sa sjednice Gradske skupštine koja se održava srijedu.

Naglasio je da je dobiveno pozitivno mišljenje od dva upravna odjela Ministarstva zaštite okoliša i energetike, dok je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja zatražilo dopunu.

„U najkraćem roku, u konzultaciji s resornim ministarstvom i nadležna dva ureda preko ljetnog perioda do rujna će se uskladiti sve nedoumice i postupiti prema zahtjevu za dopunu“, najavio je gradonačelnik Bandić.

Spomenuo je da će se pravnim i političkim sredstvima boriti protiv arbitrarne odluke bivše ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak- Taritaš koja je kako je rekao stavila „šapu“ na Grad Zagreb.

„Borit ćemo se da Grad Zagreb bude samostalan u obavljanju prostornog uređenja“, rekao je Bandić te je dodao da zna kako će se boriti protiv toga da „šapu bivše ministrice skine sa Grada Zagreba”.

Zapitao se čime se ministrica vodila kada je ugradila u zakon arbitrarnu odluku. „Po Zakonu o regionalnoj samoupravi obveze i odgovornosti o uređenju gradskog prostora su na samoupravi. Odakle joj moralno pravo da donese takvu odluku? Dao sam primjedbu da se to briše. Što može jedinica lokalne samouprave ako ne može samostalno planirati sa svojim prostorom? To je omogućeno svima na kontinentu, osim Zagrebu“, istaknuo je Bandić.

Na GUP se osvrnuo i ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis koji je rekao da je s obzirom na velik interes javnosti i struke vezano za izmjenu GUP-a održana konzultacija s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja koje je zatražilo određene promjene Plana.

„Dopune koje su zatražene od Grada Zagreba bit će izvršene u najkraćem zakonskom propisanom roku. Na taj način će Grad Zagreb postupiti u skladu sa zahtjevima“, rekao je Rovis.

Pročelnica Gradskog ureda za strategiju planiranja i razvoj grada Sanja Jerković je istaknula da je GUP važan dokument i da je od 2016. godine Zavod za prostorno uređenje radio na njegovim izmjenama i dopunama.

„Na konačni smo prijedlog ishodili mišljenje nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Nakon razgovora s kolegama iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zaprimili smo zahtjev za dopunom. S obzirom da je zahtjev slojevit svakako ćemo tražiti dodatne konzultacije i neka pojašnjenja“, zaključila je Jerković.

Ivana Vranješ