Izmijenjena pravila oko radova na Mirogoju

Izmijenjena pravila oko radova na Mirogoju

Zagrebačka Skupština u četvrtak je prihvatila prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o izradi Urbanističkog plana uređenja (UPU) groblja Donji Dragonožec. Usvojen je i prijedlog Kluba gradskih zastupnika SDP-a o dopuni Odluke o grobljima radi zaštite Mirogoja.

Prihvaćanjem odluke o izradi UPU-a groblja Donji Dragonožec, građani Zagreba dobit će novo groblje.

U odluci se navodi kako su na području Brezovice sada samo dva groblja manjih kapaciteta: groblje Brezovica i groblje Kupinečki Kraljevec.

Zabranjena gradnja i preinake prostora u blizini zaštićenih kulturnih dobara

Promjenom propisa na Mirogoju će biti zabranjeni svi građevinski i drugi radovi kojima se uvode novi sadržaji te izvode drugi zahvati u prostoru u neposrednoj blizini nepokretnih pojedinačnih zaštićenih kulturnih dobara. Dopušteni su samo hortikulturni radovi. Formiranje novih te proširenje postojećih grobnih polja i grobnih mjesta, nisu dopušteni.

Iznimno su dopušteni radovi koji se odnose na održavanje postojećih grobnih mjesta i zelenih površina i to u postojećim gabaritima te konzervatorski radovi.

U Klubu gradskih zastupnika SDP-a istaknuli su kako je cilj dopune Odluke o grobljima sprječavanje daljnjeg narušavanja kompleksa groblja Mirogoj. SDP-ovci napominji da je to posebna arhitektonska cjelina predstavlja nepokretno pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. Smatraju da je zaštita kompleksa arkada s crkvom Krista Kralja i mrtvačnice, kao zaštićenih kulturnih dobara od posebnog interesa za Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku.

Skupština je odlučila promijeniti pravila nakon što je bivši gradonačelnik Milan Bandić mimo procedure pokopan na zelenoj površini tik do arkada. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni