Izmijenjen Statut Grada Zagreba, Kosor pozvao na zaštitu obrtnika

Izmijenjen Statut Grada Zagreba, Kosor pozvao na zaštitu obrtnika

Iako zastupnici nisu suglasni oko točnog broja obrtnika na području glavnog grada svi se slažu da ih je u zadnjih nekoliko godina propalo više tisuća te je na njima da učine nešto za njihovu revitalizaciju

Gradski zastupnici danas su jednoglasno usvojili izmjene Statuta Grada Zagreba čime je on usklađen s drugim zakonskim izmjenama prema kojima je i odredba da gradonačelnik više ne mora profesionalno obnašati tu dužnost.

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) ustvrdio je kako se radi o usklađivanju s katastrofalno lošim zakonom.

Mikulić smatra da je pitanje obnaša li gradonačelnik dužnost profesionalno ili volonterski od interesa građanima. »Zar je isto biti gradonačelnik Zagreba ili gradonačelnik u malom gradiću?«, retorički je upitao Mikulić i dodao kako se tu zasigurno ne radi o istom obujmu poslova. On je mišljenja i da bi se gradonačelnička dužnost trebala ograniči na najviše dva mandata.

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine povučen je Prijedlog odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, zbog nejednakosti u tržišnoj utakmici između malih obrtnika i većih društava, pa će se o njemu odlučivati tijekom sljedeće rasprave. Prema Prijedlogu, jedini kriterij za prijavu na natječaj je cijena te je logično da će veća poduzeća ponuditi veći iznos i tako dobiti željenu lokaciju i tako onemogućiti malim obrtnicima, koji su već godinama na toj lokaciji, daljnji rad.

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor smatra kako bi najbolje bilo da se odvoje mali obrtnici od većih društava s ograničenom odgovornošću koji drže dvije trećine takvih površina. »Manji poduzetnici mogu plaćati paušal kao što čine u zemljama koje su nam uzor poput Njemačke ili Austrije. Najvažnije je da zaštitimo zagrebačke obrtnike, a nije mi žao velikih tvrtki poput Tiska, neka oni plaćaju visoku cijenu«, zaključio je Kosor. Iako zastupnici nisu suglasni oko točnog broja obrtnika na području glavnog grada svi se slažu da ih je u zadnjih nekoliko godina propalo više tisuća te je na njima da učine nešto za njihovu revitalizaciju.

Pokriveni gubici KB Sveti Duh

Jednoglasno je prihvaćen Prijedlog zaključka o raspodjeli sredstava za pokrivanje gubitaka Kliničke bolnice Sveti Duh, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti. Tijekom protekle godine doživjeli su smanjenje sredstava od HZZO-a, a kroz prvih osam mjeseci 2014. godine imali su 8 % manje financija nego što je potrebno samo za isplatu plaća.

Važno je napomenuti da se u navedenim bolnicama liječe stanovnici iz cijele Hrvatske, kao i susjednih zemlja. Zastupnici su se složili da nemamo decentralizaciju po pitanju zdravstva, a bolnicama se svake godine daje premalo financija iako je poznat iznos koji je potreban pa ne čudi potrebna sanacija dugova.

Dr. Vjekoslav Jeleč, član Odbora za zdravstvo pri Gradskoj skupštini izjavio je da je »ovakva preraspodjela očekivana te da će izdvajanja za zdravstvo trebati biti i veća jer su ljudi pod stresom zbog kojeg se češće i lakše razbolijevaju«. Dodao je kako nije problem sanacija duga nego pronalazak rješenja da do njega ne dođe u budućnosti.

Uz to, donesena je odluka o liječenju invalida Domovinskog rata. Od sada će svi, od prve do desete kategorije, imati mogućnost medicinske rehabilitacije od dva tjedna, jer se događa da onima s nižim stupnjem također treba pomoć kao i onima s težim invaliditetom. Od 2011. do 2013. godine zatraženo je 665 takvih usluga a čak njih 386 je uskraćeno. Na ovaj način vraćeno im je pravo kojeg su zaslužili, jednoglasno su odlučili zastupnici Skupštine.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni