Izložene fotografije najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj

Izložene fotografije najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj

Danas u projektu sudjeluju stotine osnovnih škola i vrtića, dječjih domova i centara. Svi oni uređuju svoje vrtove prema određenim propozicijama i prema svojoj mašti i podneblju u kojem žive

U okviru projekta Hrvatske radiotelevizije Najljepši školski vrtovi u RH i u povodu Dana planeta Zemlje, jutros je u Staroj gradskoj vijećnici otvorena izložba fotografija pobjedničkih školskih vrtova u RH te održan motivacijski stručni skup za vrtiće i škole grada Zagreba na kojemu, uz krajobrazne arhitekte, kao predavači sudjeluju odgajatelji i ravnatelji pobjedničkih školskih vrtova za 2015.

»Ovo je hvale vrijedna akcija u organizaciji HRT-a i Lidije Komes koja taj projekt živi 25 godina. Grad Zagreb aktivno sudjeluje u ovoj lijepoj priči, no odsad će biti još aktivniji kako bismo imali najljepše školske i vrtićke vrtove u Hrvatskoj«, komentirao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić čestitavši organizatorima i djeci koja su uključena u taj hvale vrijedan projekt, posebno ovogodišnjim pobjednicima. Sve ih je pozvao da u svibnju posjete Gradski vrt na Savici gdje će razmijeniti iskustva o vrtlarenju i uređenju okoliša.

Projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj već puna dva desetljeća vode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uz svesrdnu podršku Grada Zagreba.

Nastao je na ideju novinarke Lidije Komes, urednice ekološke radio emisije Slušaj kako zemlja diše, a osnovni je cilj bio – pomoći djeci da u dodiru sa zemljom koja sve liječi lakše prebrode ratne patnje i traume.

Nakon povratka iz progonstva u svoje obnovljene kuće i škole, djeca nisu mogla sabrano pratiti nastavu pa im je prijedlog da obnove svoje školske vrtove pomogao da, uređujući cvjetne gredice, kroz sijanje i sadnju biljaka, prateći ih od cvijeta do ploda…malo zaborave barem dio tuge od svih ratnih stradanja.

Danas u projektu sudjeluju stotine osnovnih škola i vrtića, dječjih domova i centara. Svi oni uređuju svoje vrtove prema određenim propozicijama i prema svojoj mašti i podneblju u kojem žive. Projekt ima i mnogo donatora koji, kako to opisuju organizatori, pomažu školskim vrtovima cvjetati i rasti. Mnogi školski vrtovi postali su prave turističke destinacije koje obilaze domaći i strani turisti.

Projekt je 2005. osvojio i nagradu Europske federacije novinara za jedinstveni ekološko – edukativni pristup mladima. Također je na temelju iskustva projekta i svega viđenog na terenu nastala knjiga – priručnik Tajne najljepšeg vrta – od prve cvjetne gredice do obilja cvijeća i plodova. (zagreb.hr)