Izložbe Kandinskog i djela iz Ermitaža u Umjetničkom paviljonu i Klovićevim dvorima

Izložbe Kandinskog i djela iz Ermitaža u Umjetničkom paviljonu i Klovićevim dvorima

Izložba velikoga ruskog umjetnika Vasilija Kandinskog bit će postavljena 2017. u Umjetničkom paviljonu, u sklopu obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva između Sankt Petersburga i Zagreba, a  izložba odabranih djela sankpeterburškoga muzeja Ermitaž  2018. u Galeriji Klovićevi dvori, najavile su u subotu  11. lipnja ravnateljica Umjetničkoga paviljona Jasminka Poklečki Stošić i zamjenica ravnateljice Kolvićevih dvora Petra Vugrinec.

Na konferenciji za novinare govorili su i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov, zamjenik ravnatelja muzeja Ermitaž George Vilinbakhov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić.

“Umjetnički paviljon organizirat će izložbu slika jednoga od najvećih slikara 20. stoljeća”, rekla je Poklečki Stošić, podsjetivši da se izložba poklapa s 50. obljetnicom uspostave prijateljskih odnosa Zagreba i Sankt Petersburga i 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Rusije i Hrvatske.

“Na postavljanju izložbe počelo se raditi još 2014. godine”, rekla je ravnateljica Umjetničkog paviljona, dodavši kako izložbu organiziraju u povodu 150. obljetnice rođenja Kandinskoga.

“Uputili smo pozive muzejima iz europskih i američkih te ruskih gradova da nam za izložbu posude njegova djela, iz mnogih muzeja stigao je potvrdan odgovor, a još uvijek se pregovara s muzejom Ermitaž o njihovoj posudbi”, izvijestila je.

Veleposlanik Azimov  podsjetio je na 50. obljetnicu toplih i prijateljskih odnosa dvaju gradova i 25. obljetnicu rusko-hrvatskih diplomatskih odnosa, naglasivši kako je Rusija jedna od prvih država koja je priznala hrvatsku državnu neovisnost.

Po riječima Georgea Vilinbakhova ideja o postavljanju izložbe Vasilija Kandinskoga  na 150. obljetnicu njegova rođenja  je veliki znak. “Petar Veliki je osnivač Sankt Petersburga, a Katarina Velika ga je učinila svjetskim gradom”, napomenuo je Vilinbakhov, dodavši kako je Katarina vodila posebnu politiku prema balkanskim državama, pa, kazao je,  među njima i Hrvatskom.

Ocijenio je da to pokazuje dugu povijest rusko-hrvatskih odnosa. Podsjetio je i na ulogu Jurja Križanića te Franca Jelačića koji je imao posebnu ulogu u razvoju rusko-kineskih odnosa.

Zamjenica ravnateljice Galerije Klovićevi dvori Petra Vugrinec istaknula je kako će se izložba iz zbirke Ermitaža u Glaleriji Klovićevi dvori 2018. poklopiti i s ruskim državnim blagdanom – Danom neovisnosti Rusije.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izložbe smatra povijesnim, a njihovu realizaciju kao posljedak dubokih i prijateljskih veza hrvatskoga i ruskog naroda.

(Zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni